Dünya
28 Tem 2023 12:32 Son Güncelleme: 28 Tem 2023 13:44

'Gizli belge' soruşturması… Trump hakkında 3 yeni suçlama!

'Gizli belge' soruşturması kapsamında hakkında yeni bir iddianame hazırlanan ABD'nin eski başkanı Donald Trump üç yeni suçlama ile karşı karşıya.

ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adayı Donald Trump, 'gizli belgeler' soruşturmaları kapsamında sunulan yeni iddianamenin ardından, üç yeni suçlamayla karşı karşıya kaldı. Sunulan yeni iddianamede, Donald Trump'ın kanıtları değiştirmeye veya yok etmeye çalıştığı, başka birini bunu yapmaya teşvik ettiği ve Casusluk Yasası kapsamında yeni bir suç işlediği iddialarına yer verildi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Trump hakkında yürütülen 'gizli belgeler' ve '6 Ocak Kongre baskını' soruşturmalarına özel yetkili uzman olarak atanan eski başsavcı Jack Smith, 27 Temmuz Perşembe günü gizli belgeler davasına ilişkin yeni iddianame sundu. Savcının iddiasına göre, Trump, kanıtları değiştirmeye veya yok etmeye çalışmış, başka birini bunu yapmaya teşvik etmiş ve Casusluk Yasası kapsamında bir suç daha işlemişti.

'ÇARESİZ BİR GİRİŞİMDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL'

NBC News'ün haberine göre, Donald Trump'ın daha önce FBI ajanları tarafından basılan ve aranan Florida'daki malikanesi Mar-a-Lago'da yönetici Carlos De Oliveira, başka bir çalışana, Trump'ı kastederek, 'patronun' sunucunun silinmesini istediğini söylemişti. Buna göre, De Oliveira da Trump'ın güvenlik kamerası kayıtlarını silme planına karışmıştı.

Yeni suçlamaların ardından, Trump'ın kampanya ekibi bir açıklama yaparak, Demokrat Partili ABD Başkanı Joe Biden'a işaret etti ve "Bu, (Joe) Biden suç ailesi ve Adalet Bakanlığı'nın Başkan Trump ve çevresindekileri taciz etmeye yönelik devam eden çaresiz ve savurgan bir girişiminden başka bir şey değildir" ifadelerini kullandı.

TRUMP'IN AVUKATLATI ESKİ BAŞSAVCI İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Eski başkan Donald Trump, avukatlarının, kendisi hakkında yürütülen soruşturmalara özel yetkili uzman olarak atanan eski başsavcı Jack Smith'in ekibiyle, 27 Temmuz'da 'verimli bir görüşme' gerçekleştirdiklerini bildirmişti. Avukatlarının, yetkililere, kendisinin 'yanlış bir şey yapmadığını' ve 'aleyhinde bir iddianame hazırlanmasının ülkeyi daha da mahvedeceğini' aktardıklarını belirten Trump, görüşmede kendisine suçlama yöneltileceğiyle ilgili ise herhangi bir bildirimde bulunulmadığını kaydetmişti.

NE OLMUŞTU?

Eski başkan Donald Trump hakkında yürütülen 'gizli belgeler' ve 2020 seçim sonuçlarını tersine çevirmeye çalıştığı iddialarıyla ilgili '6 Ocak Kongre baskını' soruşturmalarına, özel yetkili uzman olarak atanan eski Başsavcı Jack Smith, 9 Haziran'da duyurduğu 49 sayfalık iddianamede, Donald Trump'ı, Beyaz Saray'daki görevinden ayrılırken gizli belgeleri yanında götürmek ve bununla ilgili federal incelemeleri engellemekle suçlamıştı.

İddianame üzerine 13 Haziran'da Miami'de hakim karşısına çıkan ve 'federal soruşturma kapsamında 2. kez hakim karşısına çıkan ilk eski başkan' olarak tarihe geçen Trump, burada, hakkındaki 37 ayrı suçlamayı da reddetmişti. Trump, daha önce de 2016 başkanlık seçimleri sırasında bir kadına 'sus payı' ödediğine ilişkin suçlamalar nedeniyle 4 Nisan'da New York'ta hakim karşısına çıkmıştı.