Gündem
21 Eki 2013 12:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:42

'GEZİ'DE KAÇ GAZETECİ İŞTEN ATILDI?'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Gezi Parkı olayları sırasında şiddet ve baskı gören gazetecileri meclise taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Gezi eylemleri sırasında ve sonrasında kaç gazetecinin baskı ve şiddet görerek ve işten atıldığını sordu.

Tekin’in konuyla ilgili açıklaması ve soruları şöyle:

"Ülkemizde yaşanan gezi olayları sonrasında, Basın özgürlüğü açısından dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş uygulamaların yaşandığı bir süreçten geçiyoruz.

Gezi Parkı protestolarının başladığı 27 Mayıs’tan bu yana onlarca gazeteci işten atıldı, zorunlu izne gönderildi, istifa etmek zorunda kaldı, polis şiddetine maruz kaldı, yaralandı ve/veya gözaltına alındı.

Fotoğraf Vakfı raporuna göre; 31 Mayıs-8 Temmuz arasında sadece İstanbul ve Ankara’da gözaltına alınan, şiddete maruz kalan ve fotoğrafları silinen fotoğrafçıların sayısı 111.olarak belirlendi. Hürriyet gazetesi foto muhabiri Selçuk Şamiloğlu, olayları görüntülediği sırada elinden ve başından plastik mermiyle vuruldu. Çok sayıda gazeteci sadece görevlerini yaparken yaşamlarını tehlikeye attılar, coplandılar, hakarete uğradılar, gözlerinden yaralandılar, hastanelik oldular.

Bu süreç yaşanırken işin mutfağında görev yapan, eleştirel olma cesaretini gösterebilen bazı gazetecilerin Programları yayından kaldırıldı ya da görevden alındılar. TMSF ’nin bazı yayın organlarına el koymasıyla birlikte fırsat bilinerek çok sayıda istifa ve işten çıkarma yaşandı.

Basın özgürlüğü konusunda sicili zaten bozuk olan ülkemiz, Gezi eylemlerini haberleştiren ve yorumlayan gazetecilere, halka değil iktidara hizmet edeceksiniz dayatması nedeniyle, basınımız büyük bir yara daha aldı.

Halkın haber alma hakkı için bedeli ne olursa olsun direnen gazetecilere karşı tutumunuz değişmediği sürece telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaşanacak ve kaybeden gene ülkemiz olacaktır.

Bu bağlamda,

1-Gezi olaylarının başladığı 27 Mayıs’tan bugüne kadar işten atılan ya da istifa eden gazetecilerin isimleri ve çalıştıkları medya kuruluşlarının adları nelerdir?

2- Haber ve yorumları nedeniyle cezai kovuşturma geçiren gazeteciler var mıdır?

3-Görevini yapan gazetecilere saldıran, gözaltına alan, engelleyen ya da başka şekillerde hedef alan sorumlular hakkında açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır?

4-Yargılanmayı bekleyen tüm tutuklu gazetecilerin vakit geçirilmeden salıverilmesi için yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Basın özgürlüğünü güvence altına alacak mısınız?

5-Gazetecilerin istifaya zorlanmalarında ya da işlerinden çıkarılmalarında, gazete patronlarına bizzat veya hükümetin herhangi bir üyesi veyahut danışmanlarınız aracılığıyla bildirimlerde bulunuyor musunuz?

6-TMSF’nin, Akşam gazetesi genel yayın yönetmeninin görevinden alması ve bu yayın organı ve bağlı oldukları gruplardan çok sayıda istifa ve işten çıkarma yaşanması hakkında değerlendirmeniz nedir?