Medya
16 Tem 2013 10:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:17

GEZİ POLİSLERİ YİNE AYŞE ARMAN'A KONUŞTU! 'VAHŞET YAŞANDI!'

Hürriyet yazarı Ayşe Arman'ın geçen Pazar günü Gezi polisleriyle yaptığı röportaj oldukça ses getirdi. Arman o röportajının devamını yayınladı..

Ayşe Arman geçen Pazar günü Gezi polisleriyle röportaj yaptığı hükümete yakın çevrelerden eleştiri almıştı.

"Elimden geldiğince herkese kendi açısını anlattırmaya çalıştım. Gezi’de eylem yapan gençlerde anlattı avukatlar da, Olaylar sırasında revirde görev alanlar da, doktorlar da. LGBTT’ler de. Gaz kapsülü ve bilyeli mermi yüzünden gözünü protestocular da...

Herkesin kendi bakış açısı var. O yüzden ben de olabildiğince farklı açıyı yansıtmaya çalıştım. Son olarak da polislerle konuştum. Ortaya çıkan tablo şöyle: Taraf olanlar yaptığım işleri onayladı, göklere çıkardı. Kendi bakış açısına uymayan diğer tanıklara da karşı çıktı, yerin dibine batırdı. Bu da normal. Herkes neticede inanmak istediğine inanıyor"

İşte Arman’ın yaptığı röportajın bir kısmı;

Sen nasıl değerlendiriyorsun olup biteni?

-3. POLİS: 2011, 2012 1 Mayıs’ları olaysız geçti. Neden? Polis kullanılmadığı için. Demek ki, böyle müdahalelerde olay olmayabilirmiş. Gerçekten vahşet yaşandı. Çok üzücü. Ben birkaç gün görevli değildim. Televizyonda o müdahaleleri görünce yerimde duramadım. Tamam polis de emredileni yapmak zorunda ama sen insanların kafasını hedef alıp atıyorsan, bunun izahı yok ne emirle ne talimatla. “Gidip bir göreyim” dedim. Hem de parktaki gençleri merak ediyordum...

Gezi’ye mi gittin?

-Evet, izin günümde gittim. Tabii silahımı ve kimliğimi almadım. Tam ben parka girdiğimde, aksi gibi müdahale oldu. Sokaktan çıkmaya çalışıyorum, gaz yiyorum, her taraftan gaz yedim. En sonunda fenalık geçirdim. Eylemciler geldi, başıma üşüştüler. Talcid-malsit sıktılar yüzüme. Tabii çok duygulandım.

-Yok hayır. Ama oradaki dayanışmayı gördüm. Bizim teşkilat olarak başaramadıklarımızı başarmışlar. Yemin ediyorum bizim teşkilatımız da bu kadar birbirine tutkun olsa, her şey güllük gülistanlık olur. Haksızlıklar ve intiharlar son bulur.

SİSTEM-VALİ-EMNİYET MÜDÜRÜ

Baş sorumlu sistem. Sonra vali ve emniyet müdürü. Çünkü en ufak bir aksaklık olursa, koltuklarından olacaklarını düşünüyorlar.

POLİS HAKLARI GRUBU

Siz polis içinde bir grup musunuz?

-Evet, Polis Hakları Grubu. Bizler polis hakları için sosyal medyada mücadele eden bir grubuz. Birbirimizi tanımıyorduk. Facebook ve Twitter aracılığıyla bulduk. Polis hakları için mücadele ediyoruz. Aramızda CHP’lisi de var, AK Partilisi, cemaatçisi de, herkes. Amacımız teşkilatın daha iyi hale getirilmesi...

17 GÜNLÜK BEBEK

Arkadaşın eşi doğurdu, aradan 17 gün geçti, çocuğunu göremiyor. Yeni doğmuş bebeği Taksim’e getirip, babasına gizlice gösterdiler. O haldeydik...

POLİS OLMAK BAŞKA AMİR OLMAK BAŞKA

Teşkilatın yüzde 93’ü polis memuru, yüzde 7’si idareci, amir, yönetici. Yüzde 87’si üniversite mezunu. Bu teşkilatın bu halde olmasının sebebi idarecileri. Onlara cesaret veren de, sistem ve mevzuatlar. Adamlar saltanatlarını kurmuşlar. Altta kalanın canı çıksın. Onların gözünde biz polislerin böcek kadar değeri yok, böyle bir yaklaşımları var. Biz gaspçıdan, tecavüzcüden çekmediğimiz çileyi başımızdaki adamlardan çekiyoruz. Terörden değil, amirlerden. Sorunlarımızı da yöneticilerimize anlatamıyoruz. Onlar kendilerini izole etmişler. Emniyet teşkilatında amirler, müdürler ve memurlar şeklinde çok büyük bir ayrım var. Düşmanız birbirimize. Kendilerine, “Polisim” demezler, “emniyet amiriyim” der. Polis bizleriz, onlar değil! Nöbet tutarken biz neyi gözetler haldeyiz biliyor musun? Bir yerden saldırı olacak mı, terörist gruplar gelip bize ateş açacak mı değil. Nereden bir amir çıkacak da, müdür gelecek de, bizim bir açığımızı yakalayacak?

POLİSLERE GAZ SIKAN POLİS

Yanımdaki gaz sıkan polislerden biri yaralandı, burnu kırıldı. Kan, maskenin içine damlamaya başladı. Yanımızda bulunan diğer polis, elinden gaz silahını aldı. Resmen cinnet geçiriyordu. Nereye sıktığını bilmiyordu. Biz onu tutana kadar 15-20 dakika geçti, bize de gaz attı. Kendi grubunun içine. Düşürdük de aldık silahı elinden. “Ben ne yapıyorum?” diyordu, elleri ayakları titriyordu..

RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ...