Gündem
16 Haz 2013 09:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:13

GEZİ PARKI'NA MÜDAHALE İTALYAN BASININDA GENİŞ YER BULDU

Gezi Parkı'na yapılan polis müdahalesi ve ardından yaşanan gelişmeler İtalyan basınında da geniş yer buldu.

Bazı gazetelerde yer alan haberler şöyle:

CORRİERE DELLA SERA

Taksim boşaltıldı. Polis, kalabalığa tazyikli su sıktı. Polisin, Gezi Parkı'nı eylemcilerden temizleme kararının ardından Türkiye yanıyor. Saldırı, parkta anneler ve çocukları da varken cumartesi akşamı aniden geldi. Polisler, gaz maskelerini taktıktan sonra megafonlarla derhal alanı boşaltmaları için uyardı. TOMA'lar önce Taksim Meydanı'nı temizledi ve halkı paniğe iterek, parktan kaçışmalarını sağladı. Birkaç dakika öncesine kadar neşe dolu olan yer, gazın etkisiyle ağlayan ve öksüren çaresiz insanların kaçışmasıyla kısa sürede insandan arınmış bir hale geldi. Polisler, çadırlar, revirler ve kütüphaneyi coplarla yıkarak, öfkesini kustu ve bir tür ütopya haline gelen o küçük dünyayı yerle bir etti. 2 doktor, polisin sıktığı suda kimyasal bir madde olduğunu iddia etti.

LA REPUBBLİCA

Türkiye, Gezi Park'a saldırı. Eylemciler gönderildi, kamp yerle bir edildi. Polis, akşam Taksim Meydanı'na baskın düzenleyip, göz yaşartıcı ve tazyikli suyla parkta barikat kuran göstericilere saldırdı. Çadırlar söküldü, onlarca yaralı ve gözaltı var. Ülke genelinden spontane eylem haberleri geliyor. Türk Başbakan Erdoğan, hükümet yanlısı miting sahnesinden, partisine yönelik bir komplodan bahsetmiş ve güç kullanımı konusunda tehdit etmişti. Erdoğan, kaslarını gösterdi. Ve akşam parka düzenlenen müdahale, tehdidin ne kadar ciddi olduğunu ortaya koydu. Eylemcilerin Twitter'dan paylaştığı fotoğraflara göre polis, çadırları ve gönüllü doktorların görev yaptığı kamptaki reviri coplarla yıktı.

ANSA

Türkiye, tansiyon yükseldi. Polis Gezi Park'a girdi. Polis buldozeri, genç eylemciler tarafından yapılan çadırları ya da 'özgürlükçü kaleyi' yerle bir etmeye başladı. Çevik kuvvet polisi, bu akşam kontrolü ele geçirdi. Gazetecilerin parka erişimi yasaklandı. Gece Ankara'da da çatışmalar oldu, polis Tunalı'daki barışçıl gösteriyi göz yaşartıcı gaz kullanarak vahşice dağıttı.

LA STAMPA

Polis, zorla Gezi Park'a girdi. Öfkeliler boşaltıldı Çok sayıda yaralı var. Erdoğan'ın sert yumruğu, polisin göz yaşartıcı gazlı baskını, aktivistlerin kampı yok edildi. Binlerce kişi Taksim Meydanı'na yürüyor. Polisin kullandığı tazyikli suda kimyasal madde iddiaları. Erdoğan'ın polise, Gezi Parkı'na müdahale emrinden sonra Türkiye'de tansiyon yine yükseldi. AB Bakanı Egemen Bağış, "Kim oraya yaklaşırsa, polis tarafından terörist olarak muamele görecek."

Polisin sert müdahalesi eylemlerin tüm Türkiye'ye yayılmasını sağlamış ve 'isyan' Erdoğan'ın otoriter yönetimine karşı yapılan protestolara dönüşmüştü.