Gündem
05 Haz 2013 10:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:12

GEZİ PARKI EYLEMCİLERİNE DARBE SORUŞTURMASI!

Aynı gösteriye katılanların yolu iki farklı soruşturmayla ayrıldı. Birinde suç hükümeti yıkma, diğerinde polise direnme.

İstanbul ’daki Gezi Parkı eylemlerine destek gösterilerinin Ankara ayağında gözaltına alınanlar hakkında iki ayrı soruşturma açıldı. Şüphelilerin bir bölümü ‘hükümeti yıkma’ girişimiyle, bir bölümü de sadece polise mukavemetle suçlandı.

Başkentteki protestolarda dört günde toplam 765 şüpheli gözaltına alındı. 338 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Diğer şüphelilerin ifade işlemi devam ederken, gözaltı sayısının fazlalığı nedeniyle emniyette yer sorunu yaşandı.

Şüphelilerin bazıları Terörle Mücadele (TEM), bazıları Kaçakçılık, bazıları Organize, bir kısmı da Güvenlik Şube nezarethanelerinde tutuldu. Eylemler nedeniyle iki ayrı soruşturma başlatıldı.

Bir soruşturmanın TMK 10. Madde ile görevli Ankara Başsavcıvekilliği’nce, diğerinin ise Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nca sürdürüldüğü öğrenildi.

Şüphelilere sorgularında iki temel soru yöneltildi. TEM’de tutulan şüphelilere, olaylarla ‘hükümeti yıkmak ve uluslararası platformda hükümeti zor durumda bırakmak amaçlandığı’ vurgulanarak şu soru yöneltildi:

“Gezi Parkı’nda yapılan yol çalışmasını protesto adı altında ilimizde düzenlenen, cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme ve tehdit yöntemleriyle devlet otoritesini zaafa uğratmak, devletin iç güvenliğini, kamu düzenini bozmak, Başbakanlık, bakanlıklar ve TBMM binalarının işgal edilmeye çalışıldığı, kamu malına ve özel mülke zarar verilen, mevcut hükümeti yıkmak, uluslararası platformda zor durumda bırakmak amacıyla gerçekleştirilen eylemlere neden katıldınız? Bu eyleme katılma talimatını kimden aldınız? Kim organize etti?”

Onlar hükümeti yıkmamış

Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nca sürdürülen soruşturma kapsamında Güvenlik Şube’de sorgulanan şüphelilere yöneltilen suçlamada ise ‘mevcut hükümeti yıkmak, uluslararası platformda zor durumda bırakmak’ ibaresi çıkarılarak “Başbakanlık, bakanlık ve TBMM binaları işgal edilmeye çalışılmıştır. Kamu malına ve özel mülke zarar verilen eylem esnasında polise mukavemette bulunarak engellediğiniz, polise taşlı sopalı saldırıda bulunduğunuz anlaşılmıştır” denildi.

Delil araya kaymış

Şüphelilere, bulundukları eylemlere ilişkin bazı fotoğraflar da gösterildi. TEM’de tutulan Zennure Karaaslan’ın sorgusu sırasında emniyet görevlileri, Hopa’daki olaylar sırasında ölen Metin Lokumcu anmasına ilişkin fotoğraflar da göstererek, “Bu siz misiniz?” diye sordu. Şüphelinin avukatı Saliha Þahin “Bu olayla ilgisi yok” diye itiraz edince polis “Bu görüntü araya kaymış, yanlışlıkla girmiş” dedi.

İstanbul’da 261 gözaltı

İstanbul’da ise önceki gün 180 kişi gözaltına alındı. Savcılığın talimatı üzerine 106 kişi emniyetten, diğer 74 kişi ise çıkarıldıkları adliyede savcılık tarafından bırakıldı. Hafta sonu yakalanan 81 kişiyle, gözaltına alınıp bırakılanların sayısı toplam 261 oldu.

Radikal