İki Lafın Beli
06 Şub 2014 14:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:55

Genel Yayın Yönetmeni Eren Erdem Medyaradar'a konuştu: Karşı Cemaat gazetesi mi olacak?

Daha yayın hayatına başlamadan tartışmalara neden olan Karşı Gazetesinin Genel yayın Yönetmeni Eren Erdem Medyaradar röportajcısı Alev Gürsoy Cimin’e yeni gazeteyi anlattı. Cemaat-Gezi gazetesi iddialarına da yanıt verdi. İşte o çarpıcı röportajda merak ettiğiniz her şey mevcut.

9 Şubat’da yeni bir gazete okuyucusuna merhaba diyecek. İsmi Karşı Gazetesi. Daha çıkmadan kulisler de hareketlendi. Kimine göre “Gezi” kimine göre de “Cemaat gazetesi”.  Ve ne yazık ki daha henüz ne gazeteyi gördük ne de manşetini, yani hemen yaftalamak sadece bizim ülkemize mahsus bir konu olsa gerek. Ortaya peş peşe iddialar atılınca, gazetenin yazar kadrosu da dikkat çeken isimlerden oluşunca bende bu iddiaları bizzat gazetenin genel yayın yönetmenine sordum. Pensilvanya destekli mi ya da Gezi Gazetesi mi dedim. O da bu iddiaları açık yüreklilikle yanıtladı. Hatta çok da kızgındı ortaya atılan iddialara… Şimdi sizleri Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eren Erdem ile baş başa bırakıyor ben aradan çekiliyorum. Buyurun tüm iddialar ve yanıtları burada. Bakın Karşı kime ya da neye karşı?  Çok sevgiler… 
*******************************
RÖPORTAJ: ALEV GÜRSOY CİMİN
Twitter: @gazetecialev
Mail: alevgursoy2008@gmail.com


Öncelikle medyaya yeni bir ses geliyor. Hayırlı olmasını diliyorum. Karşı Gazetesini bizzat sizden dinlemek isterim, nasıl bir gazete bekliyor bizleri?
Unutulan, unutturulan gazeteciliği yapacağız. Türkiye gördü; Televizyon ve gazete yöneticileri Başbakan'ın talimatıyla yayın yapıyor. Talimatlı gazeteciliğe karşı olanların artık bir gazetesi var.

“ARKAMIZDA PENSİLVANYA YOK YURTTAŞIMIZ OLACAK”

Daha gazete yayına girmeden ortaya çeşitli iddialar atıldı. Cemaat Gazetesi olduğunuz ve hatta Pensilvanya destekli olarak çıkacağı iddia edildi gazetenizin, bu iddialara yanıtınız ne olur?
İddiaları ciddiye almıyoruz. Bu söz sahiplerinin toplum nezdindeki itibarı ortadadır. Onlar arkalarına birilerini almadan iş yapamadığı için bizim arkamızda da birilerini arıyorlar. Alnımız açık, Türkiye'ye gerçekleri anlatmaya geliyoruz. Okurumuza güveniyoruz. Gazete bayiine gidecek "Bana bir Karşı" diyecek yurttaşımıza güveniyoruz. Üç kuruş okul harçlığından bir lira ayıracak ve çantasında Karşı'yı taşıyacak üniversite öğrencilerine güveniyoruz. Kırk yıldır kahvehanede gazete okuyan ama gerçeği en iyi bilen Mehmet Amca’ya, evdeki Fatma Teyze’ye güveniyoruz. Özgür ve bağımsız Türkiye'ye inanan insanımızın gerçeğe olan tutkusuna, sadeliğe olan güvenine, bilgeliğe olan sadakatine güveniyoruz. Arkamızda işte bu insanlar var. Türkiye'nin ağaç sevgisi bizim en büyük gücümüz.

“HARAM YİYENLERİ TEK TEK YAZACAĞIZ”

Akşam Gazetesi Yazarı Murat Kelkitlioğlu'nun yazısı ilginçti... Bu iddiaların ortaya atılma sebebi ne size göre?
Korku! Gerçeğin ortaya çıkmasından korkuyorlar. Toplumun sorgulamasından korkuyorlar. Gençliğin geleceğini tasarlamasından korkuyorlar. O yüzden kendi buhranlarını sözüm ona gazetecilikle topluma sirayet ettirmek istiyorlar. Özgür bir Türkiye olacağız. Onlardan olmayanlara dünyayı dar etmek istiyorlar. Gazetecilik değil bu! Bunlar bize sökmez. Bu kirli savaş onların dünyası. Türkiye'yi çiftliğe çevirmişler. Devleti babalarının malı gibi paylaşmışlar. Hak, hukuk, yasa bunlar için yalan! Hepsi cebini doldurmuş, boğazından haram lokma geçenleri tek tek yazacağız! Devletin içine çöreklenmiş karanlık odakları yazacağız! Komplolar kurarak Türkiye'yi karanlık zindanlara çevirmeye çalışanlara karşıyız.

“ORTAK VİCDANIN ADI KARŞI GAZETESİ OLDU”

Gazetenizde yazacak olan isimlere baktığımızda epeyce dikkat çeken isimler var. Ve daha çok Gezi sürecine destek veren isimler, bu da ister istemez çeşitli iddiaların ortaya atılmasına sebep oluyor. Yazar kadrosundan bahsetseniz birazda, bu seçimler size mi ait?
Bizim yazarlarımız Türkiye'nin en aydınlık ve umutlu insanları. Söylediği sözü bilen, inandığını yazan insanlar. Her hassasiyeti ortak bir vicdanda buluşturduk. O ortak vicdanın adı; Karşı Gazetesi oldu. Bizleri biraraya güzel, dostça, hakça bir Türkiye özlemi getirdi. Bu özlemimiz toplumun özlemi. Birbirimizi severek, dinleyerek, anlayarak hareket edersek güzel bir Türkiye oluruz. Her türlü çıkar ilişkisinden uzak vicdanımızda duyduğumuz sesi yazacağız. Bu niyet çerçevesinde Türkiye'nin dört bir yanında insanlar biraraya geldi. Şimdi bu insanlar bir gazetede buluştu. Biz böyle bir Türkiye istiyoruz ve böyle Türkiye'de yaşayabilmek için Karşı olduklarımız konusunda açık, dürüst ve samimiyiz.

“HİÇBİR GÜÇ ODAĞINA KENDİMİZİ SEVDİRME DERDİMİZ YOK”

Hükümetin çok da hoşlanmadığı isimler var… Mesela bunlardan biri de İhsan Eliaçık. Bu durum sizi hiç endişelendirmiyor mu, malum medyanın son tahlildeki durumu ortada....
Hiçbir güç odağına kendimizi sevdirmek gibi bir niyetimiz yok. Biz onlara bir ayna tutacağız. Eğer o görüntüde sevmedikleri bir şey varsa o kendileri olacaktır. Güzel bir şey görürlerse yine kendileri olacak. Onlar kendi çirkinliklerinden endişelenmiyorsa bizim endişelenecek bir şeyimiz yok

“ARTIK KALEMLER SİLAH GİBİ KULLANILIYOR, BİZ ÖYLE OLMAYACAĞIZ”

Neden hiç yandaş bir isim yok, daha doğrusu şöyle sorayım: Neden farklı bir ses yok, çünkü hemen hemen yazarların her biri aynı görüşte gibi. Çok sesli bir gazete olsa daha çok ses getirmez mi?
Her yazarımız aynı görüşte olsaydı hepsini temsilen biri yazardı. Ama sizde haklısınız, artık gazete ve televizyonlar kendilerine bir cephe seçtiği için böyle soruyorsunuz. Artık kalemler silah gibi kullanılıyor. Yazarlar, gazeteciler fikirleriyle değil üniformalarıyla anılıyorlar. Biz zekâmızla, kalemimizin gücüyle ve hür düşüncelerimizle çok sesli bir koroyuz. O koronun müzik kalitesini bildikleri için rahatsız oluyorlar.

“GEZİ’NİN NE GAZETESİ OLUR NE KULÜBÜ”

"Taksim Gezi Parkı gazetesi"... "Gezi-cemaat Gazetesi" iddialar bir hayli fazla.. Kızmayın ama bu bir Gezi Gazetesi mi?
Gezinin ne gazetesi olur, ne kulübü, ne topluluğu... Eğer siz Ali İsmail Korkmaz kardeşimiz için yazılan marştaki gibi düşlerinizdeki özgür bir dünyanın peşindeyseniz Gezi'yi anlayabilirsiniz. Bizim milyonlarca insanın hayalleri uğruna dostça, kardeşçe mücadele verdiği bir şeyi tek bir gazeteye sığdırmamız büyük haksızlıktır. Bizim böyle bir iddiamız, amacımız yok. Gezi ruhu bize heyecan veriyor. Ve biz Gezi direnişinde sokaklarda olan insanlarla aynı dili konuşuyoruz. Hepsi bu. Bizim yazarlarımızdan yazı işlerimize, matbaadan çalışan arkadaşlarımızdan muhabirlerimize hepimizin hayalini kurduğu bir özgür dünya var.

“CEMAATİN GAZETESİ DE YAZARLARI DA BELLİ”

Cemaatle ilişkilendirilme nedeniniz nedir?
Cemaatin gazetesi, televizyonları, gazetecileri, yazarları belli. Dilleri belli üslupları belli. Neyin kavgasını verdikleri de belli. Beş yıl önce çıksaydık Ergenekon'la ilişkilendirilecektik. Biz bunlarla ilgilenmiyoruz.

“GERÇEĞİ TÜM GÜCÜYLE HAYKIRAN GAZETE OLACAĞIZ”

Muhalif bir gazete mi bekliyor bizleri?
Doğruya doğru yanlışa yanlış diyen bir gazete. Yüksek sesle konuşan bir gazete. Gerçeği bütün gücüyle haykıran bir gazete. Karşı oldukları konusunda ilkeli bir gazete.

“TÜRKİYE’NİN UNUTTUĞU GAZETECİLİĞİ YAPACAĞIZ”

Misyon gazeteciliği olmayacak değil mi?
Onları yapanlar var. Türkiye'nin unuttuğu haberciliği yapacağız.
"Sözcü ve yahut Yurt Gazetesi gibi bir gazete olacak" deniliyor bu doğru mu?
Biz Karşı'yız.

“ÇEKMECEDE HABER SAKLAMAYACAĞIZİ KENDİMİZE GÜVENİYORUZ”

Peki, Türkiye'deki diğer gazetelerden farkınız ne olacak?
Bizim çekmecede haberimiz olmayacak. Her haberi korkusuzca sayfalarımızda okuyacaksınız. Bu konuda kendimize güveniyoruz.

“VİCDANLAR ÇIKAN BİR GAZETE OLACAK”

Hedefiniz nedir, nasıl bir gazetecilik yapacaksınız?
İnsanlara bir şeyleri dikta eden, başkaları adına konuşan bir gazete olmayacağız. İnsan hayatı olacak bu gazetede. Vicdanla yazılan fikir yazıları olacak. Okuruyla bütün bir gazete olacak. Bu konuda farklı uygulamalarımız olacak. Yazarlarımız okurlarımızla sıklıkla bir araya gelecek. Türkiye'nin dört bir yanından okurlarımızdan gelen haberler onların imzasıyla yayınlanacak.
Sloganınız "yalana karşı gerçeğin gazetesi" çok ilginç. Diğer gazeteler yalan mı söylüyor ve yahut bu sloganı neye istinaden kullandınız?
Biz diğer gazetelere bir şey demiyoruz. Gerçeğe olan bağlılığımızın taahhüdüdür bu slogan. Okurumuza karşı açık yürekliliğimizdir. Eğer bir hatamız olursa bunu da açıklamaktan çekinmeyeceğiz.

“SADECE OKURA GÜVENİYORUZ”

Medyada var olmak çok zor... Hele birde arkanızda güçlü bir medya patronu yoksa işiniz çok daha zor. Gazeteniz finansmanı nereden sağlayacak. Sadece okurla olabilecek bir şey değil sanırım ya da reklamla?
Elbette okura güveniyoruz. Bizim başka bir güvencemiz yok. Okurumuz Karşı'yı bayiden almak zorunda. Zor bir yola çıktık. Bunu biliyoruz. Bu gazetede sermaye ve işveren ilişkisi yok. En asgari ihtiyaçlarla iş yapıyoruz. Patronumuz, bizim dostumuz, arkadaşımız. Ona kalsa kendine bir oda bile yapmayacaktı. Biz itiraz ettik. Kendisi medya dünyasından değil, mütevazı bir iş adamı. Bizlerin hayalleri ortak.
Mesela Yurt Gazetesi de büyük umutlarla kuruldu ancak maddi krizleri bir türlü aşamadı. Çalışanların maaşları sürekli aksadı. Yazarlar yollarını ayırmak zorunda kaldı, siz bu durumun önlemini aldınız mı?
Hiçbir gazetenin bu sorunları yaşamamasını isteriz. Karşı'da yayınlanacak haberlerin etkisinin güçlü olacağına ve ilgi göreceğine inanıyoruz. Okurun kaliteli bir haberciliğe ilgisinin ve ihtiyacının olduğunu biliyoruz. Biz buna güveniyoruz. Karşı'nın ilkeli duruşunun reklam verenler açısından da güven kazanacağına inanıyoruz.
Türkiye'deki gazeteciliği nasıl buluyorsunuz?
Gazetecilik halk adına konuşmaktır. Halkın istek ve özlemlerinin, karşı olduğu uygulamaların fikir ve haber yoluyla ifade edilmesidir. Bu gazeteciliği yeniden okurun ilgisine sunacağız.
Size göre medyanın en büyük sorunu ne?
Baskı ortamı.
Hükümetin medya üzerinde bir baskından söz ediliyor, siz o baskı konusunda ne düşünüyorsunuz, gazetenizi nasıl ayakta tutabileceksiniz?
Cesaretle gerçeğe bağlılık. Bizim duracağımız yer burası
Yazarlarınızı biliyoruz. Gazetenizin yazıişleri kadrosunda kimler var?
Biz sadece bir gazete değil, aile olduk. Bir ay gibi kısa bir sürede çok güzel dostluklar kuruldu. Gazetecilik idealleri her şeyin önünde olan bir ekibimiz var. Mehmet Bozkurt, Kutlu Esendemir'den oluşan bir yönetimimiz; Oğuzhan Beyaz, Murat Kazancı gibi tecrübeli yazı işlerimiz var. Ekonomide Gülşah Karadağ, istihbaratta deneyimli gazeteci ağabeyimiz Neşat Ergül var. Sami Menteş, Caner Taşpınar gibi genç ve yetenekli muhabirlerimiz var. Ufuk Köroğlu, Ali Balcı, Özden Atik gibi alanında uzman muhabirlerimizle beraberiz.
İlk kez söylüyorum Ankara'da oldukça tecrübeli isimler bir araya geldi. Yolsuzluk haberlerinin usta ismi İlhan Taşcı Ankara temsilcimiz. Yılların deneyimi Demircan Ülger haber müdürümüz. Ankara haberlerimiz Rıfat Başaran, Hüseyin Hayatsever, Can Güleryüzlü ve Mert Taşçılar imzasını taşıyacak.
Çıkış tarihi 9 Şubat, ilk güne özel bir manşet planlıyor musunuz?
Günlerce konuşulacak  haberlerimiz hazır. Çok özel yazı dizilerimiz ve röportajlarımız var.
Ne kadar iddialısınız?
9 Şubat'tan sonra medyada artık yeni bir soluk olacak diyecek kadar.
Hedef kitleniz kimler olacak?
Özellikle genç insanlar. İnanıyoruz ki üniversite gençliğinin ilgiyle takip ettiği bir gazete olacağız. Doğruyu ve hakikati yüksek sesle haykırmak isteyen insanların bizi okuyacağını düşünüyoruz.
Vaktinizi aldım. Dilerim gazeteniz istediğiniz okur kitlesine ulaşır. Şimdiden hayırlı olsun...