Polemik & Kulis
18 Ağu 2022 13:23 Son Güncelleme: 18 Ağu 2022 13:32

Genel Müdür’ün sözleri Erdoğan’ı çileden çıkardı! ‘Kiminle konuştuğunuzu unutmayın…’

Gazeteci Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva arasında yaşanan gerilimi köşesine taşıdı: "Bulunduğunuz ülkenin Cumhurbaşkanı ile konuştuğunuzu unutmayın."

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Türk ve Rus kuruluşların Akkuyu Nükleer Santrali'nde yaşadığı krizle ilgili edindiği bilgileri okurlarıyla paylaştı.

Akkuyu Nükleer Santrali’ni işletecek Rosatom’un iştiraki Akkuyu Nükleer, santralin şu ana kadarki müteahhitlik işlerini yürüten IC İçtaş İnşaat’ın ortak olduğu şirketin sözleşmesini feshederek, müteahhitlik işlerini tamamen Rus ortaklardan oluşan bir şirkete devretmişti.

Rus tarafının, iş güvenliğinin sağlanmaması, gecikme ve usulsüzlük gerekçesiyle fesih ihtarnamesi gönderdiği ortaya çıkmıştı.

Fesih kararının, Rusya’nın Akkuyu Nükleer Santrali yatırımı için Türkiye’ye üç haftada 15 milyar dolar göndereceğine dair haberlerin ardından gelmesi dikkat çekmişti. İçtaş ise, bunun Türk şirketlerinin varlığını azaltmak için kasıtlı yapıldığını söylemişti.

'ERDOĞAN TARAFINDAN ÇÖZÜLECEKTİ'

"İC yetkilisinin bana aktardığı kadarı ile bu konu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından çözülecekti. Ve nitekim Erdoğan’ın apar topar ziyaret ettiği santral inşaatından ayrılmasından sonra İC’den bana iletilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Türk şirketin yeniden devreye sokulması talimatı vermişti" diyen Altaylı, şunları kaydetti:

"İC’nin bu iddiasını Rosatom’a yakın kaynaklardan soruşturdum. Durum tam da bu değil. Türk Cumhurbaşkanı Akkuyu inşaat alanını ziyaretinde, Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva ile kendisine eşlik etmiş.

RUS GENEL MÜDÜR: 'KAYBEDECEK BİR HAFTAM BİLE YOK'

Gezi sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan İC ile olan anlaşmazlığı kastederek, Rus Genel Müdür Zoteeva’ya 'Bu işi 1 hafta içinde çözün ve İçtaş yeniden işe dahil olsun' demiş.

Ancak Zoteeva 'İC ile olan sorunumuzun 1 hafta içinde çözülmesi mümkün olmadığı gibi, benim kaybedecek 1 haftam bile yok' yanıtını vermiş.

ERDOĞAN SİNİRLENMİŞ: 'BULUNDUĞUNUZ ÜLKENİN CUMHURBAŞKANI'YLA KONUŞTUĞUNUZU UNUTMAYIN'

Bu yanıt üzerine ortam buz kesmiş ve Erdoğan sinirlenerek 'Bulunduğunuz ülkenin Cumhurbaşkanı ile konuştuğunuzu unutmayın' diyerek konuşmayı noktalamış.

Akkuyu’dan ayrılırken de 'İC işe dönsün. Bunu sağlayın' demiş. Ancak şu ana kadar bir gelişme yok ve İC inşaat alanındaki ekipmanları Ruslara kullandırmıyor.

Yine de bu işin Türk-Rus ilişkilerine zarar vermemesi için, meselenin iki şirket arasında çözülmesi yönünde bir talimat verildiğini öğrendim. (...)"

Yazının tamamı için tıklayın!