Gündem
24 Haz 2013 17:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:14

GENEL KURUL TOPLANAMADI! TURKCELL'E SPK AYARI BEKLENİYOR!

Turkcell Genel Kurulu çoğunluk sağlanamadığı için yine toplanamadı. Bu haberin ardından Turkcell hisselerindeki kayıp yüzde 2,75'i aştı.

Turkcell’de bugün yapılması beklenen genel kurul yine yapılamadı. Üst üste 6. kez genel kurulu toplanamayan Turkcell’de artık gözler Sermaye Piyasası Kurulu’na çevrildi. Mayıs ayında toplanacağı ilan edilen ancak toplanamayan Genel Kurul sonrasında SPK Turkcell’e 30 gün süre vermişti. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, “30 gün süre verildi, süresi bitmiş yönetim kurulu üyelerinizin yerine yeni üyeleri seçin yoksa mevzuat neyse o uygulanacak” demişti. Şimdi şirketin karar almasını sağlayacak asgari sayıda yönetim kurulunu ataması için gözler SPK’da. Turkcell’de 4 üyenin görev süresi doldu. 3 bağımsız üyeyi zaten SPK atamıştı. Şimdi en azından SPK’nın 2 yeni üye atayabileceği belirtiliyor. Turkcell yönetim kurulu 7 üyeden oluşuyor. 2 yeni üye atanırsa 5 üyeyle karar alma sayısına ulaşılabilecek.

Yabancı ortak: “SPK çözüm bulsun” Turkcell Genel Kurulu sabah 10.00’da yapılacaktı. Mehmet Emin Karamehmet’in de geldiği Genel Kurul’da yeterli çoğunluk sağlanamadığı için yine toplanamadı. Toplantı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TeliaSonera İletişim Grubu Başkan Yardımcısı Cecilia Edström, SPK’nın adil bir şekilde çözüm bulacağını düşündüklerini söyledi. Edström, kendi haklarını ve hissedarların haklarını korumaya devam edeceklerini kaydetti. SPK’nın yönetim kurulunu ele geçirme gibi bir durumu olmadığını belirten Edström, “SPK’nın uygun bir çözüm bulacağına inancımız var” dedi. Söz konusu çözümün hissedarların hissesi ölçüsünde hakkaniyetli bir çözüm olmasının kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Edström, “Uzlaşma için yoğun bir şekilde çalıştık. Ama kendi başımıza çözebileceğimiz bir konu değil” ifadelerini kullandı.

Artık top SPK’da SPK, 24 Mayıs’ta yaptığı çağrıda Turkcell Hizmetleri AŞ’nin, Kurul kararını takip eden 30 gün içerisinde genel kurul yapmasını, aksi taktirde yönetim kurulunun toplanabilmesi ve karar alabilmesi için gerekli olan ve bağımsızlık kriterini sağlayan asgari sayıda üyenin, Kurulca resen atanmasına karar verdiğini açıklamıştı. Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, “Yeni SPK’da, eğer şirketin genel kurulu toplanıp gerekli kararlar alınamıyorsa, buradaki süresi olan yönetim kurulu üyeleri yerine SPK’nın atama yapabileceği hükmü var” dedi. Bahçuvan, Turkcell’de bir türlü uzlaşma olmadığına dikkati çekerek, tüm kanun hükümlerinin Turkcell için uygulanabileceğini dile getirdi. Turkcell’in sonuç itibariyle karlı olmasına rağmen temettü dağıtmayan bir şirket haline geldiğini ifade eden Bahçuvan, bunun yatırımcı için çok trajik bir durum olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Bahçuvan, hükümetin gerekli tepkileri zamanında verdiğini belirterek, “Hükümetin bunun peşini bırakacağını sanmıyorum. Turkcell’in zor durumda kalmasına izin vereceğini sanmıyorum. Görev süresi dolan 4 üye var ve 3 tanesi de bağımsız. Zaten bağımsızları SPK atamıştı. Yeni kanunla beraber hem bu 4 üyeyi hem de diğer 3 bağımsız üyenin tamamını SPK’nın ataması söz konusu olabilecek” dedi.

Kimlerin süresi sona ermişti? Turkcell’de Colin Williams, Gülsün Nazlı Karamehmet Williams, Alexey Khudyakov ve Karin Eliasson’un görev süreleri bitmişti. SPK da 12 Mart’ta Ahmet Akça, Atilla Koç ve Hilmi Güler’i bağımsız üye olarak atamıştı.

Radikal