Gündem
24 Mayıs 2015 14:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:35

Genco Erkal New York'ta ayakta alkışlandı

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal, New York'ta yaptığı kabare gösteri sonrası ayakta alkışlandı.

Türkiye'nin yetiştirdiği en değerli tiyatro sanatçılarından biri olan Genco Erkal, Nazım Hikmet ve Bertolt Brecht'in şiirlerinden seçilen şiirlerle oluşturduğu kabare gösterisi: "Bertolt Brecht 'Nazım Hikmet'Cabaret" adlı ABD turnesinin New York gösterisinde ayakta alkışlandı.

Hikmet ve Brecht'in, genel olarak toplumsal, ekonomik adaletsizlik, din ve kültür sömürüsü içerikli yapıtlarının müzikle eşleştirildiği, Gülay Günal ile Piyanist Yiğit Özatalay'ın canlı performansı eşliğinde, New York'ta, Drom Müzik Kulübü'nde sahneye koyan Genco Erkal izleyicilerden tam puan aldı. Gösteri sonunda dakikalarca ayakta alkışlanan Genco Erkal'ın kabaresine, Fazıl Say, Zülfü Livaneli, Timur Selçuk, Cem Karaca, Tarık Öcal, Kürt Weill ve Hans Eissler'in müzikleri imza attı. Önceki gün WashingtonDC'deki Jack Morton Auditorium'da, dün gece New York'un tek Türk müzik kulübü Drom'da sahnelenen, Pazar günü de Chicago Mayne Sahnesi'nde oynanacak kabare ile ilgili görüşlerini DHA'ya açıklayan Erkal, ABD'de yaşayan izleyicilerin oyuna gösterdikleri ilgiden mutluluk duyduğunu söyledi. Dünyaca ünlü Türk Şair Nazım Hikmet ve Alman ŞairBertolt Brecht'in, sömürü ve emperyalizme karşı, evrensel adalet, hukuk, insan hakları, her türlü sömürü düzenine karşı olan ve hem uluslararası hem de toplumsal barış konusunda yazdıkları şiirlerin müzik eşliğinde sahnelendiği kabarede, çok güçlü ve etkileyici bir performans sergileyen Genco Erkal, izleyicileri kendisine hayran bıraktı. DHA'ya ABD turnesi için çok özel bir gösteri hazırladıklarını belirten Erkal, 'Buraya özgü, hem Brecht'ten, hem Nazım Hikmet'in şiirlerinden oluşan bir kabare gösterisi düşünüyorum, tam bu sahneye uygun' dedi.

İlk kez, tiyatro sahnesi dışında, bir müzik kulübünde oyun sahnelediğini de vurgulayan Erkal, 'Bu iki büyük yazarı seyircilerle bir araya getirmek istedim. İlki Washington'daydı, ikincisi burada. Çok güzel oldu, çok güzel bir iletişim oluyor seyirci ile aramızda, başka bir ortamda bir araya getiriyoruz. Ben çok mutluyum, seyirci de mutlu, tepkilerinden öyle anlaşılıyor' dedi. Erkal, ABD turnesinde sahneledikleri kabarenin, başka ülkelerde de sürdürülebileceğini belirtti.

Devlet ve Şehir Tiyatroları sansür ve oto sansür altında

Ünlü sanatçı Genco Erkal, DHA'ya yaptığı açıklamada, 'Türkiye'de tiyatroların durumu' ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta, Türkiye'de Devlet ve Şehir Tiyatrolarının sansür ve oto sansür uyguladıklarını, bağımlı olduklarından istedikleri gibi davranamadıklarını ve geri düştüklerini söyledi. Erkal, 'Türk tiyatrosunda büyük bir kaynaşma var, bir hareketlilik var. Çok garip bir şekilde bu hareketlilik küçük salonlarda başladı, yani 50-100 kişilik bir apartman dairesinin salonunda oluşuyor olay. Ama müthiş bir canlılık var, Beyoğlu'nda her köşe başında bir tiyatro salonu var. Çok küçük yerlerde çok yetenekli gençler, yazarlar, kendi oyunlarını yazıp oynuyorlar. Müthiş bir canlılık var' dedi. Buradan büyük salonlara geçiş için umutlu olduğunu belirten Erkal, 'Bugüne kadar var olan özel tiyatroların yavaş yavaş iflas edip yok olduğunu görüyoruz. Devlet ve şehir tiyatrolarının da sansür, oto sansür açısından, bağımlı olduklarından, istedikleri gibi davranamadıklarını ve geri düştüklerini görüyoruz. Türk tiyatrosunun yeni akımının, bu küçük salonlardan çıkacağını, yeni bir bayrağın geleceğini düşünüyorum' diye konuştu.