CineRadar
06 Mar 2014 21:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:58

Gemileri hazırlayın... Savaşa gidiyoruz!

Haftanın yeni filmleri, Murat Tolga Şen'in hazırladığı Cineradar köşemizde... Sinemaya gitmeden önce mutlaka okuyun, yanlış filme bilet almayın!

300: Bir İmparatorluğun Yükselişi

Noam Murro’nun yönettiği ve Lena Headey, Eva Green, Rodrigo Santoro, Sullivan Stapleton’un oynadığı 300: Bir İmparatorluğun Yükselişi (300: Rise of an Empire), 07 Mart 2014’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.

Hikâye Yunan general Temistoklis’i Perslilerin istilâcı güçleriyle karşı karşıya getiriyor. Ölümlüyken tanrıya dönüşen Xerxes’in hükümdarlığındaki Perslilerin başında Pers donanmasının intikam peşindeki komutanı Artemisia bulunmaktadır. Sayıca çok üstün Pers armadasını yenmesinin tek yolunun tüm Yunanistan’ı birleştirmek olduğunu bilen Temistoklis, nihayetinde savaşın gidişatını değiştirecek taarruza liderlik eder.

Mavi Dalga

Zeynep Dadak ile Merve Kayan’ın yönettiği ve Ayris Alptekin, Barış Hacıhan, Onur Saylak ile Tülin Özen’in oynadığı Mavi Dalga, 07 Mart 2014′de M3 Film dağıtımıyla Bulut Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Yaz boyunca görüşemeyen Deniz ve arkadaşlarının birbirlerine anlatacakları çok şey vardır. Son sınıftaki erkeklerin boyu ansızın uzamış, Balıkesir’e doğalgaz gelmiştir. Ama aynı zamanda hiçbir şey değişmemiştir sanki. Anne babaları iş güç derdindeyken, Deniz ve arkadaşlarının üniversite tercihi konusunda kafaları hâlâ karışıktır. Günlük hayatın rutin telâşı içinde bir yandan gelecek plânları yapar bir yandan da ergenliklerinin en çetrefil dönemini yaşarlar.

Mavi Dalga, Türk/iye sinemasında şimdiye kadar yapılmış en “bir şey anlatmayan” film... Liseli gençlerin peşine takılıp geçirdiğiniz birkaç günden farklı bir his uyandırmayacak. Senaryo hiçbir çatışma içermiyor, ama günahı bu değil. Çok sevdiğim bir David Lynch filmi olan The Straight Story’de çatışma barındırmayan bir öykülendirme içerir ancak filmi sonuna kadar izlettirecek pek çok cazibe noktasına ve güçlü bir finale sahip bir yol hikayesidir. Mavi Dalga için “gençlerin peşine takılıp Balıkesir sokaklarını arşınlamak” nitelendirmesi yapabiliriz ancak. Filmde bir şeyler olacakmış gibi olup da hiçbir şey olmaması bir yönetmen tercihi bu muhakkak ama bunun doğru bir yaklaşım olduğu söylenemez.

Sınırsızlar Kulübü

Jean Marc Vallee’nin yönettiği ve Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto ile Denis O’Hare’in oynadığı Sınırsızlar Kulübü (Dallas Buyers Club), 07 Mart 2014’de Medyavizyon Film dağıtımıyla Medyavizyon Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Film, Teksas’lı bir elektrikçi olan Ron Woodroof’un gerçek yaşam öyküsünün anlatıldığı filmde, 1986 yılında AIDS hastası olduğunu öğrenen ve 6 ay ömür biçilen Woodroof alternatif tedavi yöntemleri deneyerek 6 yıl daha yaşama mücadelesini konu ediyor.

Sinema yazarı Banu Bozdemir, Beyazperde sitesi için yazdığı kritikte, film için “İlaçlar ve pazarlama süreçleri, denetim ve devletin elini uzattığı kısımlarla kimi zaman ağır bir tempo tuttursa da devletin varlığını sorgulattığı yanıyla bile ilgiyi hak ediyor. Dallas Buyers Club / Sınırsızlar Kulübü sistemin tükürüp atmaya hevesli olduğu insanların oluşturduğu güçle devlete bayağı bir karizma kaybı yaşatıyor ve bu kurum onları tanımak ve takip etmek durumunda kalıyor. İnsan hayatının arka planlarında neler olduğunda dair iyi bir sorgulama Sınırsızlar Kulübü...” diye yazıyor.

Ömer

Hany Abu Assad’ın yönettiği ve Adam Bakri, Leem Lubani, Eyad Hourani ile Samer Bisharat’ın oynadığı Ömer (Omar), 07 Mart 2014’de M3 Film dağıtımıyla Filmartı Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



İşgal altındaki Filistin’i ayıran Tecrit Duvarı. Ömer, duvarın bu tarafında ailesiyle yaşayan ve bir özgürlük savaşçısı; diğer tarafına geçtiğinde ise sevgilisi için her türlü fedakârlığa hazır duygusal bir aşık. Duvarın bu tarafındaki Ömer, diğer taraftaki gizli aşkı Nadia’yı görmek için her türlü fedakârlığa katlanmaya ve atılan kurşunlardan kaçmaya alışıktır. Ancak işgal altındaki Filistin ne basit bir aşk hikâyesini ne de sert bir direnişi kaldıracak durumda değildir.

Silsile

Ozan Açıktan’ın yönettiği ve Nehir Erdoğan, Tardu Flordun, İlker Kaleli ile Esra Bezen Bilgin’in oynadığı Silsile, 07 Mart 2014’de UIP Filmcilik dağıtımıyla BKM Film – Ptot Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Sıcak bir yaz gecesi Ece (Nehir Erdoğan) Amerika’dan yeni dönmüş olan Cenk’in (İlker Kaleli) kaldığı eve gider ve eskide kalmış bir aşk alevlenir. Yakın bir dost aldatılmak üzeredir. Bir anda sessiz ve karanlık evde bir hırsızlık girişimi olur ve ardından bir şuç işlenir. Ece gider, Faruk gelir. Üç insan hem birbirlerinden sakladıklarıyla hem de bir şuçla beceriksizce baş etmeye çalışır. Olaylar birbirinin içine geçerek gelişir ve karmaşık şehirli ilişkilerin, derin yaraların ve hayatın kırgınlığının sorgulandığı, bu üç insanın yaşamlarını sonsuza kadar değiştirecek olaylar silsilesi de başlar.

Kuşlar Şehrinde Macera

Wayne Thornley’in yönettiği ve Yekta Kopan, Leonard Nimoy, Jeremy Suarez ile Abigail Breslin’in seslendirdiği animasyon film Kuşlar Şehrinde Macera (Zambezia), 07 Mart 2014′de Medyavizyon Film dağıtımıyla Medyavizyon Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Bir kartal olan Kai, Zambezia isimli kuşlar şehrine doğru yola çıkar. Burada hem kökenlerini bulmak hem de şehri savunanların parçası olmak ister. Sert bir adam olan babası Tendai ile uzaklarda yaşayan Kai, Zambezia’dan leylek Gogo ve onun co-pilotu çulha kuşu Tini hayatına girince orada daha canlı bir hayat olduğunu anlar.

CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. / Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.