Gündem
02 Haz 2010 09:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:20

''GEMİ BASKINI İSRAİL'İ YALNIZLAŞTIRACAK!..'' DÜNYA BASINI TEPKİLİ!..

Gazeteler saldırının tüm dünyadan tepki çektiğine dikkat çekerken, İsrail'i yalnızlaştıracağı yorumu da yaptı.

İsrail’in önceki gün Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırı düzenleyerek en az 9 kişiyi öldürmesi, dünya basınında geniş yer buldu. Gazeteler saldırının tüm dünyadan tepki çektiğine dikkat çekerken, İsrail’i yalnızlaştıracağı yorumu da yaptı.Ayrıca İran’a yaptırım uygulanmasının hem BM Güvenlik Konseyi hem de ABD’nin gündeminden uzaklaşmasına yol açacağı öngörüsünde bulunuldu.
New York Times (ABD): İsrail baskını, barış çabalarını ve ABD ilişkilerini zora soktu. İsrail’in ölümcül komando baskını, Başkan Obama’nın Ortadoğu barış planında ileri gitmesini zorlaştırdı. İsrail ve ABD arasında zaten gergin olan ilişkilere yeni bir gerginlik ekledi. Amerikalı yetkililer sadece baskından değil, beraberinde İsrail’in dünyada yalnızlaşacak olmasından ve İsrail ile Filistin arasındaki doğrudan görüşmelerin başlayacağı bir dönemde zamanlamasından dolayı dehşete düştüler. Bu üzücü olay Gazze ablukasının sürdürülemez olduğunu gösteriyor.
Washington Post (ABD): Saldırının dünya genelinde kınanması, Obama yönetiminin, İsrail ile arasındaki gergin ilişkileri geliştirme çabalarını zorlaştıracak. İsrail’in gemiye saldırısı Netanyahu hükümeti için ise "diplomatik fiyasko" oldu.
Wall Street Journal (ABD): Filo saldırısı krize yol açtı. Saldırı Araplardan tepki çektiği kadar İsrail dostlarının da sert eleştirilerine sebep oldu. Saldırı ayrıca İsrail’in İslam dünyasındaki en önemli dostu Türkiye ile ilişkilerini gerdi.
’İsrail’in oynadığı kumar, pahalıya mal olacak’
Guardian (İngiltere): İsrail kanlı saldırının ardından devlet terörü uygulamakla suçlanıyor. İsrail’in oynadığı kumar kendisine çok pahalıya mal olacak. Bunun bedeli, uluslararası alanda daha da yalnızlaşmak ve Ortadoğu’da hayati önem arz eden halkla ilişkiler savaşını kaybetmek olabilir. İsrail’in üzerindeki Gazze ablukasını kaldırma ve Hamas ile temas kurma baskısı artacak. Ancak İsrail’in politikasında pek bir değişiklik olmayacak gibi görünüyor.
Independent (İngiltere): İsrail’in hücumbot diplomasisi küresel öfkeye sebep oldu. İsrail’in müdahalesi Türkiye ile ilişkilere büyük darbe indirdi. Türkiye şu anda Ortadoğu’da, geçmişte olduğundan çok daha hayati bir müttefik. Amerikan askerlerinin daha rahat bir şekilde çekilmesine yardımcı olarak, Irak’ta kritik bir rol üstleniyor. Üstelik Ankara’nın İsrail ile ittifakı, Amerika’nın Ortadoğu politikasının en önemli payandalarından biri olmuştur. Türk Dışişleri Bakanı daha önce, yardım filosuna müdahalenin geri dönülmez sonuçlar doğuracağını söylemişti. Galiba bu diplomatik klişe ilk kez doğru çıkacak.
Financial Times (İngiltere): İsrail küresel tepkiyle karşı karşıya. Dünkü olay İsrail’in Türkiye ile ilişkilerini daha da bozmanın yanı sıra bu ülkenin uluslararası alandaki itibarının daha da zarar görmesine sebep olacak. İsrail denizde boğuldu ve korsanlık yaptı.
İsrail hiç olmadığı kadar yalnız
Liberation (Fransa): Korsan devlet. Hiçbir gerekçe böyle bir saldırıyı haklı çıkaramaz. İsrail’in resmi açıklaması ise acınası.
Le Figaro (Fransa): İsrail tecrit edildi. Bu saldırı, İsrail’in tecrit edilmişliğini daha da kötüleştirecek.
Le Soir (Belçika): İsrail ölümcül baskınının ardından hiç olmadığı kadar yalnız. Dünyayı şoke eden saldırının ardından İsrail’in izole edileceği neredeyse kesinleşti. İsrail uluslararası hukuku hiçe saydı, bu baskınla imajını daha da kötüleştirdi ve olanlardan Hamas kârlı çıktı.
De Standaard (Belçika): Baskın dünyayı şoke etti, Türkiye İsrail’i "terör devleti" olarak tanımladı.

Cihan