Politika
19 Haz 2023 07:58 Son Güncelleme: 19 Haz 2023 08:00

Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi’nden flaş ‘anayasa değişikliği’ çıkışı! ‘Üzerinden çalışabiliriz…’

Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi'nden anayasa değişikliği değerlendirmesi geldi. 84 maddelik teklif olduğunu dile getiren kurmaylar “Üzerinden çalışabiliriz” dedi.

CHP ile yapılan ortak listelerden aday gösterilen DEVA, Gelecek ve Saadet partili milletvekillerinin 40’a yakın sayıda Meclis’te temsil imkânı bulması üzerine üç parti grup kurma çalışmalarına başladı. Bu partilerin iktidarın anayasa değişikliği teklifine ve geçen dönemde gündeme gelen başörtüsü teklifine bakışı da merak konusu oldu. Parti kurmayları, başörtüsü teklifine ilişkin olarak “Tekrar Meclis’e geleceğini düşünmüyoruz. Bundan sonra ‘yeni anayasa’ söylemini daha çok kullanacaklardır” yorumunu yaptı. kurmaylar iktidarın sivil anayasa söylemine de “84 maddelik teklif var. Üzerinden çalışabiliriz” açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, yeni anayasaya ilişkin “Teklif gelmeden ‘Destekleriz, desteklemeyiz’ demek doğru değil” diyen kurmaylar, Millet İttifakı’nın hazırladığı güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş teklifini anımsatarak, “İktidar önce var olan anayasaya uygun hareket etsin. Ondan sonra anayasa değişikliği teklifi önersin. Biz seçimlerden önce Millet İttifakı olarak 84 maddelik bir anayasa değişikliği teklifi önerdik. Önce bunun üzerinde bir değerlendirme yapılsın ve mutabakata varalım. Ondan sonra bir eksik varsa birlikte tamamlayalım, fazlası varsa çıkartalım. Önce bu halkın değişikliği isteyen yarıya yakının önerdiği anayasa teklifine bakalım” dedi.