Dünya
04 Oca 2022 14:42 Son Güncelleme: 04 Oca 2022 14:47

Geleceğin Steve Jobs’u Elizabeth Holmes dolandırıcı çıktı

Geleceğin Steve Jobs’u olarak nitelendirilen ve icadıyla ilgiyi üzerine çeken Elizabeth Holmes, 20 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra dolandırdığı her bir kişi için 250 bin dolar para cezası ile de karşı karşıya.

Elizabeth Holmes, Theranos adlı teknoloji şirketini kurmuş ve bir damla kan ile tüm hastalıkları teşhis edebilecek devrim yaratan bir teknoloji yarattığını iddia etmişti.

Holmes'un şirketi 9 milyar dolar değere ulaşmış, Forbes gibi dergilere kapak olmuş, kendisinden 'Bir sonraki Steve Jobs olarak' bahsedilmiş ve Henry Kissinger'dan Rupert Murdoch'a dünyanın en zengin isimlerinden milyon dolarlık yatırımlar almıştı. Medya devi Murdoch'un yatırımının 120 milyon sterlin olduğu belirtilmişti.

2014'te kurulan şirketin ve sunduğu teknolojinin çökmesi ise 1 yılda gerçekleşmiş, 2015'te Holmes'un teknolojisinin işe yaramadığı ortaya çıkmış ve 2018'te ise 'Theranos' batmıştı. Şirketin kurucusu Holmes hakkında ise dolandırıcılıktan dava açılmıştı.

Dava dün sonuçlandı. Holmes, dolandırıcılık, komplo ve elektronik dolandırıcılığın da aralarında bulunduğu 4 ithamdan suçlu bulundu. Holmes'un 20 yıla kadar hapis cezası alması ön görülüyor.

Holmes, 20 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra dolandırdığı her bir kişi için 250 bin dolar para cezası ile de karşı karşıya.