Gündem
09 Nis 2019 08:35 Son Güncelleme: 09 Nis 2019 09:10

Gece yarısı YSK'dan İstanbul kararı!

Yüksek Seçim Kurulu ( YSK)'dan tüm Türkiye'nin beklediği karar çıktı. Yaklaşık 4,5 saat süren toplantıdan AK Parti'nin İstanbul'da tüm oyların yeniden sayım talebi reddedilirken 21 ilçedeki 51 sandıkta yeniden sayım yapılmasına karar verildi.

YSK toplantısının ardından kameraların karşısına çıkan AK Parti YSK Temsilcisi Rüştü Özel şöyle konuştu:

31 ilçeyle ilgili talebimiz sandıkların tamamının sayılmasıydı. Fark kapanmaktaydı. YSK'nın yerleştirmiş içtihatlarına bağlı kalarak, haklı taleplerimizi, gerekçelendirerek, spesifik olarak bazı sandık numaralarını verdik. 51 sandıkta karar aldı. Sondajlamamız parti olarak devam ediyor. İtiraz yolu daha kapanmadı. Diğer taleplerimiz reddedildi ama bu sürecin bittiği anlamına gelmiyor. Bu seçimlerin şaibe altında yapıldı. Olağanüstü itiraz talebiyle yeniden geleceğiz.

Özel, Büyükçekmece ile ilgili kararın ise ertelendiğini belirtti. 

51 SANDIĞIN SAYILMASI İLE SÜREÇ SONA ERECEKTİR

CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

AK Parti, İstanbul'da 31 ilçe için büyükşehir belediye başkanı seçimlerinde kullanılan oyların tamamının,bu ilçelerdeki tüm sandıklarda sayılmalarını istedi. Yeniden sayım taleplerini kabul etmeyen İstanbul İl Seçim Kurulu kararının kaldırılması itirazları, YSK tarafından ayrı ayrı incelenerek,31 ilçe için yapılan yeniden sayım itirazlarının tamamı reddedildiler. Ancak itiraz dilekçelerinde sayım döküm cetveli (çetele) boş veya imzasız olduğu iddia edilen sandıklarda incelemeler yapıldı. Buna göre sehven doldurulmamış veya eksik doldurulmuş 21 ilçede sadece toplam 51 sandığın yeniden sayılmasına karar verildi. Böylece 51 sandığın sayılması ile oy sayım süreci sona erecektir.

Bundan sonra seçim sonucunu etkileyen olgulara dayanan olağanüstü itiraz söz konusu olabilir. Tıpkı 2014 seçimlerinde kısıtlı seçmenin oy kullanması ve aradaki farkın bu seçmenlerden az olması sebebiyle iptal edilen seçimler gibi. Yani seçimin iptali talepleri artık ileri sürülebilir. İtirazlar böylece sona ermiş oldu.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

YSK önümüzdeki üç gün içinde siyasi partilerin itirazlarını alacak. Bundan sonraki üç günde karar verme süreci devreye girecek. 13 Nisan'da bu süreç tamamlanacak. Ayrıca her seçimde olduğu gibi bu seçimde olağanüstü itiraz süreci' denen bir seçenek daha bulunuyor. Bu da siyasi partilerin her yerde usulsüzlüklerin olduğu, maddi hatalar yapıldığı gibi olağanüstü tespitte bulunursa, seçim itiraz sürecinin tamamlanmasından ve İstanbul'da ilgili kişi mazbatayı almasında sonra sözkonusu parti İstanbul'da seçimlerin tümden iptaline ilişkin itirazda bulunabiliyor.