Kültür Sanat
25 Haz 2018 14:04 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:43

Gebelik hesaplama nasıl yapılır? Kaç haftalık Hamileyim?

Planlı veya plansız oluşan gebelik olsun, adet gecikmesi yaşayan kadınların ilk akıllarına gelen 'hamile miyim?' sorusu olmaktadır. Aralarına yeni bir bireyin katılacağı ihtimali herkesi heyecanlandırmaktadır. Anne ve baba adaylarının en çok merak ettikleri bebeklerinin ne zaman doğacağıdır.

Gebelik hesaplama nasıl yapılır? Kaç haftalık Hamileyim? 

Planlı veya plansız oluşan gebelik olsun, adet gecikmesi yaşayan kadınların ilk akıllarına gelen 'hamile miyim?' sorusu olmaktadır. Aralarına yeni bir bireyin katılacağı ihtimali herkesi heyecanlandırmaktadır. Anne ve baba adaylarının en çok merak ettikleri bebeklerinin ne zaman doğacağıdır. Bu sorunun cevabı da gebelik hesaplama işleminden geçmektedir. Bütün dünyada gebeliğin başlangıcı olarak kabul gören bir tarih vardır. Bu tarih görülen son adet kanamasının ilk günüdür. Buda döllenmenin olduğu tarih değildir, gebeliğin başlangıcı her zaman son adetin ilk günü olarak kabul edilir ve gebelik haftası hesaplaması buna göre uygulanır.

Döllenmenin olduğu tarihse yaklaşık olarak son görülen adet kanamasından sonra gelen 15 gündür. Fakat gebelik hesaplama yapılırken döllenme tarihi değil görülen son adet tarihinin ilk günü kabul edilir.
Gebelik onaylandıktan sonra yapılan ultrason muayenesinde tam olarak gebelik haftası hesaplanır. Ancak bu son görülen adet tarihi ile tam uyuşmayabilir. İkisi arasında 7 güne kadar farklılık olması normaldir. Yaşanan bu tutarsızlık herhangi bir sorun teşkil etmez. Muayene sonrasında doktor bütün verileri karşılaştırarak net bir gebelik haftası hesaplamayacaktır.

Bebeğin Doğum Tarihini Hesaplama

Bebeğin ne zaman doğacağı ile ilgili uygulanan küçük ve basit bir teknik bulunur. Bu teknik anne adayının son adet kanaması tarihine 7 gün eklenerek uygulanır ve çıkan sonuçtan 3 ay geriye gidilerek bebeğin tahmini doğum tarihi hesaplanmış olur. Bu yöntemin adıysa negele tekniğidir.
Örnek ile daha net anlatmak gerekirse. Son adet kanamasının ilk günü 20 eylül olan bir anne adayının 20 eylüle 7 eklemesi gerekir çıkan sonuç 27 eylül olacaktır ve 27 eylülden üç ay geriye gidilirse 27 haziran bebeğin tahmini doğum tarihi olur. Yapılan bu hesaplama sadece tahmini bir değer vermekte olup, bebeklerin %5’lik bölümü tahmin edilen doğum tarihinde dünyaya gelmektedir. 

Siz de gebelikten şüphe ediyorsanız öncelikle evde yapabileceğiniz idrarda gebelik testi yaptırmanızı çıkan sonuç pozitifse, en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak kanda gebelik testi yaptırmanızı tavsiye ederiz buna göre net bir gebelik hesaplama yapılarak hamilelik takip altına alınabilir. Son olarak gebelik boyunca doktor kontrollerinin aksatılmaması ve gerekli testlerin aksatılmaması bebek ve anne sağlığı açısından önem teşkil ettiğini hatırlatmak isteriz.

Kaynak : http://www.saglikk.com/gebelik/gebelik-hesaplama-kac-haftalik-hamileyim/1019