Gündem
18 Mar 2023 17:32 Son Güncelleme: 18 Mar 2023 17:35

Gaziantep ve Kilis'i vuran Süper Hücre fırtınasına dikkat

Gaziantep ve Kilis'te dün gece etkili olan ve görüntüleri sosyal medyada adeta infiale neden olan süper hücre fırtınası sonrası Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kritik bir uyarı geldi. Meteoroloji tarafından yapılan son hava tahmin raporuna göre 11 ilde sarı ve turuncu kodu uyarı yapıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün 11 il için sarı ve turuncu uyarıda bulundu.

Dün akşam Kilis'te yaşanan gök gürültüsü eşliğinde şiddetli yağış nedeniyle gökyüzü adeta gündüze döndü. Şimşekler geceyi aydınlatırken ortaya çıkan süper hücre fırtınası sosyal medyada büyük panik yarattı.

Kentte sağanak yağış nedeniyle birçok yerde su baskınları yaşanırken çok sayıda araç yolda kaldı. Şiddetli sağanak bir süre sonra yerini dolu yağışına bıraktı. Çok sayıda kazaya da neden olan ceviz büyüklüğündeki dolu ve sağanak yağışın ürperten görüntüleri cep telefonu kameraları ile kaydedildi. Gök gürültüsü ve şimşekler eşliğinde yağan sağanak, görenlere ''Gök delindi'' yorumlarına neden oldu.

Gaziantep ve ilçelerinde gece saatlerinde geceyi aydınlatan şimşekler ve gök gürültüsü eşliğinde sağanak yağış başladı. Bardaktan boşalırcasına yağan sağanak yerini zaman zaman dolu yağışına bıraktı. Ceviz büyüklüğündeki dolu nedeniyle kent beyaza büründü. Dolu ve sağanak nedeniyle çok sayıda araç arıza yaparken, kayganlaşan yollarda trafik kazaları da meydana geldi.

METEOROLOJİ'DEN SARI VE TURUNCU UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep için turuncu, Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Hatay ve Kilis için sarı uyarıda bulundu. Yağışların; Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu'nun batı kesimleri ile İstanbul'un Anadolu yakası, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Malatya, Elazığ, Tunceli ve Mardin çevrelerinde kuvvetli, Adıyaman ve Şanlıurfa çevreleri ile Kahramanmaraş'ın doğu, Malatya'nın güney ilçelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olması bekleniyor.

SÜPER HÜCRE NASIL OLUŞUR?

Atmosferin üst seviyelerinde, rüzgar yön değişiminin şiddetine bağlı olarak aşırı termodinamik kararsızlık meydana gelir. Bu durumdan dolayı dikey rüzgarların fazla olduğu bölgelerde supercell ya da süper hücre adı verilen olay meydana gelir.

Yüksek nem oranı, yoğun kararsızlık ve tetikleyicinin bir araya gelmesi sonucu oluşur. Bu tetikleyici hava kütlesini yukarı zorlayan bir cephe ya da dağ olabilir. Yeryüzü ile temastaki havanın sıcaklığı, kutupsal (polar) bir hava kütlesinin düşük enlemlere doğru hareket ederken ısınması da buna sebep olabilecek durumlar arasında gösterilir.