Gündem
13 Nis 2009 08:06 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:38

GAZETEDE HÜRRİYET,CEP TELEFONUNDA NOKİA!..ARÇELİK LİDER, HAKAN ŞÜKÜR MARKA!.. İŞTE EN ÇOK HATIRLANAN MARKALAR!..

Nielsen'ın "Markalar" araştırmasına göre en çok hatırlanan marka sorgulamasında Arçelik tahta kuruldu. Marka olmuş sporcu klasmanında ise Hakan Şükür ipi göğüsledi.


Arçelik, Nielsen'ın geleneksel "Markalar" araştırmasının 15'incisinde de 10 yılı aşkın süredir sahip olduğu 'ilk akla gelen marka' ünvanını korudu. Önceki yıla göre Arçelik'i belirtenlerin oranı bu yıl azaldı. Adidas, Arçelik'in ardından en çok hatırlanan ikinci marka oldu. Nike ve Ülker üçüncülüğü paylaştı.

Tüketicilere "İsminin bir marka olduğuna inandığınız sporcuyu belirtir misiniz?" sorusu yöneltildiğinde yarıya yakını herhangi bir sporcu adı belirtmedi. Marka olduğuna inanılan sporcular sorgulamasında Hakan Şükür ilk sırada yer aldı. Nielsen'ın araştırmasında ilk hatırlanan firma sorgulamasında da Arçelik liderliğini sürdürdü ancak 2003'den bu yana düşmekte olan belirtilme oranı bu yıl da geriledi. Yakın hissedilen marka sorgulamasında da geçen yıl olduğu gibi Arçelik lider, Ülker ikinci sırada. Bu arada İnternet Servis Sağlayıcı kategorisinde TTNet, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da önemli bir sıçrama yaptı. TTNet bir önceki seneye göre bilinirliğini yüzde 23.1 artırdı.

İlk hatırlanan marka

Tüketicilere hiçbir kategori hatırlatması yapılmaksızın akıllarına ilk gelen markanın hangisi olduğu sorulduğunda Arçelik en fazla belirtilen ve ayrışan marka. Adidas en fazla belirtilen ikinci marka. Nike ve Ülker üçüncülüğü paylaşıyorlar. İlk akla gelen marka sorgulamasında Arçelik ilk sıradaki yerini korumakla birlikte geçen yıl sağladığı artışı bu yıl kaybettiği görülüyor. Adidas'ın ilk akla gelen marka olarak belirtilme oranı dikkat çekici düzeyde artış gösterdi. Adidas ve Nike'ın yakın hissedilen marka olarak belirtilme oranı önceki yıla göre artarken, Arçelik ve Ülker'de azalma görülüyor.

Hiçbir ürün, marka ya da kategori hatırlatması olmadan tüketicilere "ilk hatırladığınız firma hangisidir?" sorusu yönetildiğinde Arçelik, ilk hatırlanan marka sorgulamasında olduğu gibi yine lider durumda. Ardından Koç ikinci, Ülker üçüncü sırada yer alıyor. Dönemsel değişimler incelendiğinde Arçelik'in 2003'den bu yana sürekli gerileyen belirtilme düzeyini bu yıl da devam ettiği görülüyor. Koç'un geçen yıl en düşük düzeyine inen belirtilme düzeyi bu yıl artış gösterdi.

Yakın hissedilen marka

Tüketicilere kategori belirtmeden "kendinize en yakın hissettiğiniz marka hangisidir?" sorusu yöneltildiğinde Arçelik yine lider durumda. Ülker ise Arçelik'e oldukça yakın oranla belirtilmiş ve ikinci sırada. Spor giyim markaları Adidas ve Nike bu iki markanın ardından geliyor.

2008'de parlayanlar

Kategorilerinde 2008'de lider durumda olan markaların 2007'ye kıyasla belirtilme düzeylerinin ne oranda değiştiği incelendiğinde 2008'de belirtilme düzeyini en fazla arttıran markanın, 23 puan artış ile internet servis sağlayıcı kategorisindeki TTNet olduğu görülüyor. Bira kategorisinde Efes Pilsen 12 puan artış göstererek belirtilme düzeyini en fazla arttıran ikinci marka oluyor.

Gazetede Hürriyet cep telefonunda Nokia 

Kategorilere göre lider markaların belirtilme oranlarına bakıldığında cep telefonu kategorisinde Nokia tüm kategorilere göre belirtilme oranı en yüksek olan lider marka. Ardından kolalı gazlı meşrubat kategorisinde Coca-Cola ve diş macunu kategorisinde İpana geliyor. Kategorilerinde lider markalar olmalarına karşın belirtilme düzeyleri en düşük olan kategori ve markalara bakıldığında ise özel hastanelerde Acıbadem Hastanesi, hazır giyimde LCW ile kedi-köpek mamasında Whiskas'ın en düşük belirtilme düzeyine sahip lider marka olduğu görülüyor. Gazete kategorisinde lider marka Hürriyet olurken TV kategorisinde ise bu ünvanı Kanal D aldı.

Sanatta Tatlıses

Tüketicilere "İsminin bir marka olduğuna inandığınız sanatçıyı belirtir misiniz?" sorusu yöneltildiğinde her 5 kişiden 2'si herhangi bir sanatçı adı belirtmiyor. Marka olduğuna inanılan sanatçılar sorgulamasında sırasıyla İbrahim Tatlıses ilk sırada. Özellikle son dönemde belirtilme düzeyinde önemli artış görülüyor. Hülya Avşar ve Tarkan kendisini takip ediyor.