Gündem
24 Eki 2015 08:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:58

Gazeteciye 'Roj TV muhabirliği' soruşturması!

Gazeteci Ragıp Zarakolu, Roj TV'ye röportaj verdiği için "muhabirlik" yapmakla suçlanıyor.

Gazeteci ve insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu, 2010 yılında Roj TV'ye röportaj verdiği için 'muhabirlik' yapmakla suçlanıyor. Zarakolu terör örgütüne üyelik iddiasıyla suçlanıyor; bu suçlamaya gösterilen delil ise 2010 yılında Roj TV'nin Zarakolu ile röportaj yapması.

Zarakolu'ya soruşturma dosyasının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2010 yılında açıldığı bildirildi. Savcı Ramazan Dinç tarafından düzenlenen 2015/9942 sayı ile "Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Dosyası" adı altında yeni bir soruşturma dosyasına dönüştürüldü.

Zarakolu 2011 ekiminde terör örgütüne yardım suçlaması ile tutuklanmış ve 5 ay hapiste tutulduktan sonra mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Gerekçe ise, şu anda Türkiye Parlamentosunda 80 üyesi olan legal bir partinin Siyaset Akademisinin açılışına birkaç yıl önce katılmış ve kısa bir konuşma yapmış olmasıydı. Bu soruşturma sırasında 2010 yılında açılan soruşturma ortaya çıkmamıştı.

Zarakolu suçlamada "TV kanalı, telefonla kendisi ile bağ kurulduğuna göre, kendisinin bu TV kanalının 'muhabiri' olduğu, bu TV kanalı da, iddiaya göre terör örgütüne ait olduğuna göre, kendisinin de terör örgütü üyesi olduğu" gibi bir iddia olduğunu belirtiyor.

Zarakolu ifadesinde "1968'den bu yana, 40 küsur yıldır gazetecilik yaptığını; görüş verdiği ulusal ve uluslararası basının sayısını hatırlamadığını. Kendisini arayan hiçbir kanala, rengini, ırkını ya da siyasi görüşünü sormadığını" belirtti.

Muhabirlik iddiasına ise "Birçok süreli veya süresiz yayın organının yayın yönetmenliğini yaptığını, 'muhabirlik' aşamasını gençlik yıllarında kaldığını söyleyerek" yanıtladı.

FATİH POLAT'A DA AYNI SUÇLAMA YAPILMIŞTI

Benzer bir suçlama haziran ayında Evrensel gazetesi Yayın Yönetmeni Fatih Polat'a da yöneltilmişti. Polat, 2008 yılında başlatılan soruşturmada, "Roj TV muhabirliği yapmak", "Silahlı terör örgütüne üye olmak ve "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor. Polat da ifadesinde "Yayın hayatına başladığı 1995 yılından itibaren Evrensel'de görev yaptığını, bir süredir de genel yayın yönetmenliği görevini sürdürdüğünü" söylemişti.

ROJ TV 2012'DE KAPANDI

Roj TV, 2004 yılında Danimarka'da yayına başlamıştı. 2010'da Kopenhag Şehir Mahkemesi, kanalın "PKK tarafından finanse edildiği" ve "terörizm propagandası yapıldığı" iddialarıyla 2010'da dava açmış; dava 2012'de sonuçlanmıştı.Ağustos 2011'de görülmeye başlanan dava Ocak 2012'de karara bağlandı ve kanal yaklaşık 5 milyon Danimarka Kronu para cezası aldı. Roj TV iflasını ilan etti, 3 Temmuz günü Danimarka kanalın yayın lisansını iptal etti.

(Bianet)