Gündem
11 Ara 2015 16:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:14

Gazeteciye "Kurt Siyasetçi" cezası

Bitlis'te yerel gazetecilik yapan Sinan Aygül hakkında haberinde 'Kurt siyasetçi' ifadesi kullandığı için adli para cezası verildi.

Bitlis'te yayın yapan www.bitlishaber.com.tr haber sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Sinan Aygül hakkında AKP eski Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in dönemin Bitlis Valisi Veysel Yurdakul'un görevden alınmadan önce Bitlis'te başlattığı "Nemrut Jeopark" ve "Jeotermal Enerji Tesis" projelerinin iptal edilip AKP'ye yakın isimlere peşkeş çekileceğine ilişkin haber yaptığı için açılan davada ceza çıktı.

Kiler'in "basın yoluyla hakaret edildiği" iddiasıyla açtığı davanın karar duruşmasında, Tatvan 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Aygül hakkında 90 gün adli para cezası olarak 1.500 TL ceza verildi.

“Kurt siyasetçi” tabiri hakaret suçu sayıldı

Önce Bitlis 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan, ardından "görevsizlik" kararıyla Tatvan 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen davanın karar duruşmasında, Aygül'ün kaleme aldığı köşe yazısında Kiler hakkında kullandığı "Kurt siyasetçi" ifadesi mahkemece hakaret sayıldı.

Aygül: Şaşırmadım

Karara şaşırmadığını söyleyen Aygül, "Ülke böylesi bir atmosfer içindeyken böyle bir karara şaşırmak ya da adil bir karar beklemek safdillik olur. Şahsım adına, Türkiye mahkemelerinin adaletine olan inancımı kaybedeli uzun yıllar oldu. Ancak ülkenin demokratikleşmesi ve ifade, düşünce özgürlüğünün hayat bulduğu temiz bir toplumun inşası için elbette yine yazmaya, sorgulamaya, eleştirmeye devam edeceğiz" dedi.

“Basın özgürlüğü için utanç verici bir karar”

Aygül yazısında kullandığı “Kurt siyasetçi” tabirinden dolayı hakkında hazırlanan iddianamenin kabul edildiği zaman verilecek kararın da belli olduğunu söyleyerek, "Toplumsal açıdan çok ciddi konulara değindiğimi düşündüğüm bir köşe yazımda kullandığım bir deyimin cımbızlanıp, çeyrek sayfalık bir iddianamede karşıma çıkması beni şaşırtmıştı.  Çok demokratik bile olmayan asgari hukuk bilinci ve hatta vasat hukuk bilgisine sahip birisine göre bile komik görülebilecek bir iddianamenin kabul edilmesi verilecek kararı işaret ediyordu zaten. Kaldı ki aynı içerik için Tatvan mahkemeleri tarafından lehime verilmiş iki karar var, ancak buna rağmen, zorlama bir şekilde cezalandırılma yoluna gidildi. Bu karar şahsım için önemsiz ama evrensel anlamda, basın ve ifade özgürlüğü için utanç verici bir karardır" şeklinde konuştu. (bianet)