Gündem
18 Ağu 2010 20:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:33

GAZETECİLİK MESLEK ÖRGÜTLERİ TUTUKLU GAZETECİLER İÇİN AYAKLANDI!

TGC terörle mücadele kapsamında gazetecilerin tutuklanmasının basın özgürlüğüne aykırı olduğunu açıkladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, terörle mücadele kapsamında gazetecilerin tutuklanmasının ifade ve basın özgürlüğüne aykırı olduğunu açıkladı.

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen TGC Başkanı Orhan Erinç, "Yargının eleştirilemeyeceği gibi bir yargının yanlış olduğunu siyasetçiler de söylüyor. Ama söylediklerini yasalaştırmaya gelince, kendi söyldiklerini ciddiye almıyorlar. Bugün yaşadıklarımızın büyük bölümü de aslında Türkiye'de hukuk ve siyasetin sıksık karşıya karşıya gelmesi ve hukuk yerine siyasetin tercih edilmesinden kaynaklanıyor." şeklinde konuştu.

Aynı toplantıda konuşan Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Ferai Tınç , "Türkiye'de basınla ilgili yasaların gözden geçirlmesi gerekiyor. 2002'de ceza yasası yapılırken, terörle mücadele yasası düzenlenirken, gazeteciler hakkında ağır cezalar getirildi. Hatta bazı maddelerde bir eylem hakkında yazı yazmak, o eylemi yapmaktan iki kat daha fazla bir suç hâline getirildi . Yapılması gereken birinci şey, basınla ilgili yasaların derhal düzeltilmesi. Basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki içtihatlar, Avrupa İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi göz önüne alınarak derhal düzenlenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Son sözü alan Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi de, "Türk Ceza Kanu'nunda bulunan 27 madde şu andaki tutuklamaların, yargılamaların temelini oluşturuyor... Onun haricinde 2006 yılında terörle mücadele kanunu ile ilgili değişiklik yapıldı. Dqaha öncesinde 2001 yılında basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan maddeler çıkarılmıştı. Ancak 2006 yılında daha ağır bir şekilde o maddeler geri döndü." diye konuştu.