Gündem
25 Kas 2014 11:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:56

"Gazeteciliği korku ve propagandadan kurtarın!"

26 ülkeden 53 delegenin katıldığı Moskova’daki EFJ Genel Kurulu’nda gazetecilik misyonu, dayanışma ve diyalog hatırlatıldı. AGİT’ten Mijatovic de“Gazeteciliği korku ve propagandadan kurtarın” dedi.

Genel Kurulu’nu Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleştiren Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), bağımsız ve etik haberciliği ve gazeteci güvenliğine yönelik mücadelesinde Rusya Gazeteciler Birliği’ne (RUJ) tam destek verdiğini açıkladı.

Araştırmacı gazeteciliğin kurucularından Fransız gazeteci Albert Londres’un “İşimiz, ne hoşa gitmek ne de can yakmaktır. İşimiz, kalemimizle gerçeği gözler önüne sermektir” sözü 21-22 Kasım günlerinde Moskova Gazeteciler Evi’nde yapılan Kongrede sıklıkla dile getirildi.

Öldürülen 56 gazeteci anıldı

26 ülkeden sendika ve gazetecilik derneği temsilcisi olarak 53 delegenin katıldığı genel Kurul’da, 1993 yılından bu yana Rusya’da öldürülen 56 gazeteci de anıldı.

“Dayanışma ve diyaloga ihtiyaç var”

EFJ Başkanı Mogens Blicher Bjerregård, “Rusya’da görev yapan gazeteciler hiç olmadığı kadar, dayanışma, birlik ve diyaloga ihtiyaçları var” dedi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatović, kurulda yaptığı konuşmada, medya propagandasına karşı direnç göstermesi için Rusya Gazeteciler Birliği’ne tam ve samimi destek vermeliyiz” diye konuştu.

Mijatović: Gazeteciliği korku ve propagandadan kurtarın

Mijatović, Rusya medyasının kendini gözlemleme aşamasında bulunduğunu kaydetti; “Gazeteciliği korkudan, propagandadan ve rutinden kurtarmaya büyük ihtiyaç var” dedi.

Ukrayna-Rusya haberci diyalogu için karar

Yıllık toplantıda, son dönemdeki krizin Ukrayna ve Rusya’daki gazetecilerin meslekleri ve güvenliği üzerindeki etkileri bakımından her iki ülke gazetecileri arasındaki işbirliğin geliştirilmesi yönünde oybirliğiyle bir karar da alındı.