Gündem
10 Eki 2014 08:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:48

Gazetecilerin hedef alınmasına DİSK-Basın İş'ten zehir zemberek açıklama

IŞİD'in Kobani kuşatmasının ardından başlayan protestolarda, gazetecilerin hedef alınmasına tepki gösterildi.

IŞİD saldırılarını protesto edenlerin eylemlerini izleyen gazeteciler, güvenlik güçlerince hedef alındı. 

Van'da Dicle Haber Ajansı muhabiri 3 kişi ile belediye basın bürosunda çalışan bir kişi gözaltına alındı. IŞİD saldırıları sırasında Türkiye'ye sığınan 20 Kürt gazeteci ise güvenlik güçleri tarafından Suruç'ta gözaltına alındı. Kobane'de çeşitli medya kurumlarından çalışan ve dört gün önce Türkiye'ye yasal yollardan gelen 20 gazetecinin 'özel bir ekip' tarafından sorgulandığı öne sürüldü. 20 gazeteci ise halen sorgulanıyor.

DİSK Basın-İş, gazetecilerin hedef alınmasına şuı açıklamasıyla tepki gösterdi:

Basına baskının amacı gerçekleri gizlemek

Kobane'de halkına yönelik IŞİD çetelerinin saldırısı ve Türkiye'nin tavrına yönelik protesto eylemlerini izleyen haberciler güvenlik kuvvetlerinin ilk hedefleri arasında yer alıyor. Habercilere yönelik engelleme, tehdit, gazlı saldırı ve hedef gösterme gibi tutumların ardından Van'da Dicle Haber Ajansı muhabiri 3 kişi ile belediye basın bürosunda çalışan bir kişi gözaltına alındı. Gazetecilere yönelik bu baskılar esas olarak halkın haber alma hakkını engellemeyi amaçlamaktadır.

IŞİD saldırıları sırasında Türkiye'ye sığınan 20 Kürt gazeteci ise güvenlik güçleri tarafından Suruç'ta gözaltına alındı. Kobane'de çeşitli medya kurumlarından çalışan ve dört gün önce Türkiye'ye yasal yollardan gelen 20 gazetecinin 'özel bir ekip' tarafından sorgulandığı öne sürüldü. Sınırı geçmeden önce toplu fotoğraflarını göndermesi istenen 20 gazeteci halen sorgulanıyor.

DİSK Basın-İş olarak AKP iktidarına artık hukuka saygılı olunması çağrısı yapmayacağız. Çünkü iktidarın hukukla bağını nicedir kopardığını görüyoruz. Ancak can güvenlikleri tehdit altında olduğu için Türkiye'ye sığınanların, insanlık onuruna saygı gösterilmesini beklemek en doğal haklarıdır. 

Habercilere yönelik saldırı ve tehditleri sona erdirin. Bu ülkenin gazetecileri bu güne kadar çok bedel ödedi. Unutmayın paranızın satın alamayacağı ve tehditleriniz ile boyun eğdiremediğiniz haberciler her zaman olacaktır.