Gündem
22 Eki 2010 10:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:44

GAZETECİLERİN CANSU DERE'Yİ POLİSE İHBAR ETMESİ ETİK Mİ, DEĞİL Mİ?

Sabah.com.tr'de Etik Rehberi köşesini hazırlayan Barış Soydan, Hıncal Uluç ile ters düştüğü konuyu bu kez işin uzmanı bir ABD'li profesöre sordu.

GAZETECİLERİN CANSU DERE’Yİ POLİSE İHBAR ETMESİ ETİK Mİ, DEĞİL Mİ?

YANIT BU KEZ AMERİKALI GAZETECİLİK PROFESÖRÜNDEN…

Cansu Dere’nin dizide ehliyetsiz araba kullanmasını gazetecilerin polise ihbar etmesinin etik olmadığını söyleyen önceki günkü yazım bazı okurların tepkisini çekmişti… Hıncal Uluç da dün SABAH’taki köşesinde Cansu Dere’yi ihbar eden gazetecileri savunup şöyle yazdı:

"Cansu’nun araba kullandığını polise paparazziler ihbar etmiş. Şimdi bu tartışılıyor. Gazetecilerin yaptığı etik mi, diye.. (…) Paparazziler harika bir iş yapıyorlar. Bir defa ünlü olmanın suç işleme sebebi olmadığını kanıtlıyor, ünlüyü bir de teşhir edip, topluma örnek olması gereken kişiye ders veriyorlar. İkincisi.. Kendilerine de iyi bir haber çıkarıyorlar."

Uluç’la 180 derece zıt düşünüyoruz. Peki kim haklı? Bu soruyu, ABD’deki Indina Üniversitesi’nde gazetecilik dersleri veren, medya etiği uzmanı Profesör Sherry Ricchiardi’ye sordum. Ricchiardi ile daha önce müfredatını hazırladığı medya etiği kursunda tanışmıştık. Sherry, bugüne kadar adını bile duymadığı Cansu Dere’nin başına gelenleri inceledi, görüşlerini Sabah.com.tr için yazdı..

Sözü ona bırakıyorum:

"Bu olayda gazeteci, ünlü oyuncuyla görüşmeden doğrudan polise giderek özel haber yaratmaya çalışmışa benziyor. Oysa ilk adım, ünlü oyuncuyla görüşmek olmalıydı. Öyleyse yanıtlamamız gereken soru şu: Muhabir neden polisten önce onunla görüşmedi?

Halk şu sorunun yanıtını merak edebilir: Gazeteciler neden bu gibi durumlarda polisle işbirliği yapmamalı? Gazetecilerin bağlı olduğu değerler, güvenlik güçlerinkinden farklı. Gazeteciler, doğruyu ve olup bitenleri, adil ve dengeli bir biçimde aktararak halka hizmet eder. Polisin amacı ise adalet ve yasalar için çalışmaktır.

Bu olayda muhabir kendisine şu soruları sormalıydı: Polise ünlü oyuncunun ehliyetsiz araba kullandığını söylemekteki gazetecilik amacım ne? Alternatiflerim neler? [Önce, oyuncuyla görüşebilirdi.] Bu haberi yazmak için yeterli bilgiye sahip miyim? Doğru kararı vermek için başka hangi bilgiye ihtiyacım var? Haberimi halka nasıl açıklarım?"