Gündem
06 Ara 2013 12:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:47

Gazetecileri Koruma Komitesi'nden Taraf'a destek!

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Başbakanlık, MİT ve MGK tarafından soruşturma açılan gazeteye destek çıktı.

Merkezi New Yok'ta bulunan uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Taraf gazetesi ile gazeteci yazar Mehmet Baransu’ya Başbakanlık, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ile Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) yaptığı suç duyurusuna sert tepki gösterdi. CPJ, Taraf gazetesi ve haberi yazan muhabirin yalnızca gazetecilik görevini yerine getirdiğini, bunun hiçbir şekilde suç teşkil edebilecek yönünün bulunmadığını vurguladı.

Taraf’ın yayınlamış olduğu MGK kararlarının Türkiye toplumunun tamamını ilgilendirdiğini belirten CPJ İdari Müdürü Joel Simon, "Halkı ilgilendiren şeyleri yayınlamak gazetecilik görevi ve sorumluluğudur" dedi.

BELGENİN YAYINLANMASI ONLAR İÇİN UTANÇ OLMUŞ

Taraf’a yapılan suç duyurusunu, "halkın bağımsız haber alma özgürlüğüne bir engel’’ diye yorumlayan Simon şöyle devam etti: "Aslında Türk hükümetinin tavrı benim için sürpriz olmadı. Belgenin doğruluğundan şüphe yok; işte bu sebeple daha fazla zarar verme potansiyeli olduğu düşünülüyor. Çok açıkca görülüyor ki, belgenin yayınlanması onlar için bir utanç olmuş ve buna çok kızmışlar."

Hükümetin tavrını "çok kışkırtıcı" diye tanımlayan Joel Simon, yapılanın sadece bir gazetecilik olduğu, gazete ve gazetecilerin bunun için var olduğunu ifade etti. "Türk hükümeti basının görev tanımını anlamakta zorlanıyor. O nedenle de şikayette bulunuyorlar. Gazetecinin görevi doğru bilgileri halka duyurmak kadar yeri geldiğinde hükümetleri de eleştirmektir’’ diyen Simon, Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda sicilinin iyi olmadığını hatırlattı.