Gündem
06 Haz 2011 17:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:26

'GAZETECİLERE YÖNELİK ŞİDDET OLAĞAN HALE GETİRİLDİ'

TGC, yazar Nuray Mert'in Başbakanın sözlü şiddetine, Cumhuriyet muhabiri Pelin Ünker'in de polisin fiziksel şiddetine uğramasını kınayarak bir açıklama yaptı.

65 gazetecinin cezaevlerinde tutuklu bulunduğuna 4 bin gazetecinin dava baskısı altında olduğuna dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, yazar Nuray Mert’e uygulanan sözlü şiddeti ve Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Pelin Ünker’e uygulanan fiziksel şiddeti kınadı.

İktidarın gazetecilere yönelik saldırı ve tehditlerin kaynağının ortaya çıkarılması konusunda gerekli duyarlılığı göstermediğine dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin açıklaması şöyle: 

“Demokrasi ülkeyi yönetenler için farklı görüşlere tahammül etme sanatıdır. Yöneticiler gazetecilerin rahat çalışma koşullarını sağlamak, halkın bilgi edinme hakkını korumak ve basın özgürlüğüne saygı göstermekle sorumludurlar.

Oysa iktidar gazetecilere yönelik sözlü ve fiziksel şiddet olaylarının olağan olaylar haline getirilmesine zemin oluşturuyor. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazetecilere bu şiddetin layık görülmesini yadırgadığımızı bir kez daha vurguluyoruz.

Son olarak yazar Nuray Mert, görüşlerinden ve yazılarından ötürü Başbakan’ın sert suçlamalarına maruz kaldı ve hedef gösterildi. Yazar Mert’e bu hedef gösterme nedeniyle bir saldırı olursa kim sorumlu olacak? Siyasetçileri ifade özgürlüğüne saygıya ve daha sorumlu bir üslup kullanmaya davet ediyoruz.

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Pelin Ünker ise 1 Haziran 2011 tarihinde İstanbul Mecidiyeköy’deki gösterileri izlerken Cumhuriyet Gazetesi Tanıtma Kartı’nı göstermesine rağmen kartı yırtıldı ve şiddete maruz kaldı. Sol kolunu kullanamaz hale gelen Pelin Ünker, 5 gün iş göremezlik raporu almak zorunda kaldı ve kendisine saldıran polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kamuoyunun aleyhine olan haksızlıklar, yolsuzluklar konusunda haber yapmak gazetecilerin en önemli işlevidir. Bu görevlerini yerine meslektaşlarımıza siyasetçilerden gelen sözlü şiddeti ve kolluk güçlerinden gelen sistemli fiziksel saldırıları kınıyoruz. Pelin Ünker’e yönelik saldırının sorumlularının acil olarak yargıya teslim edilmelerini istiyoruz.”