Gündem
03 Ara 2013 13:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:47

Gazetecilere sahte tiraj uyarısı!

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, yerel gazetelere uyarılarda bulundu!

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, 'Marka Şehirler' ana başlığı altında yapılacak 'Medya ve İletişimde Tecrübe Paylaşım Günleri' konferansı öncesi Van'daki gazetecilerle bir araya geldi.

Depremde yerel gazetelerin büyük zarar gördüğünü belirten Genel Müdür Atalay, binalarının yıkıldığını, matbaalarının hasara uğradığını belirterek, kurum olarak depremden sonra yaptıkları çalışmaları anlattı.

Van'da BİK tarafından yapılacak olan ‘Marka Şehirler-Medya ve İletişimde Tecrübe Paylaşım Günleri’ seminerine katılmak üzere kente gelen BİK Genel Müdürü Atalay, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun ile Van'daki gazetecilerle bir araya geldi. Yemekten sonra ildeki yerel ve ulusal gazete temsilcileriyle toplantı yapan Atalay burada yaptığı konuşmada, Van şubelerini 4 yıl önce açtıklarını ve çizgi oluşturmaya başladıkları sırada kentte deprem felaketinin yaşandığını anımsatarak, Van halkına ve gazetecilere 'geçmiş olsun' dileklerini iletti.

Yerel gazetelerin depremden sonra ilanlarının azaldığını ve hizmetlerin daha verimli kullanılabilmesi için doğrudan temin yoluyla ihalelerin gerçekleştirildiğini söyleyen Atalay, onun karşılığında da Van'ın çok hızlı bir gelişme örneği gösterdiğini ve gelinen noktada depremin yaralarının sarıldığının gözle görülebildiğini ifade etti.

Gazeteleri BİK olarak tek tek kontrol ettiklerini, logolarından başlayarak, özel haberlere, haberlerin o ili ilgilendirip ilgilendirmediğine, aldıkları reklamlara, çalıştırdıkları personelin hangi haberleri yaptıklarını kontrol ettiklerini aktaran Atalay, Van'da çok güzel bir çalışmanın yapıldığını ve 12 olan gazete sayısının birleşerek 6'ya düşürüldüğünü kaydetti.

Van'da ilk şube açtıklarında buranın ilan potansiyeli 1.2 milyon lira olduğunu dile getiren Atalay, "Şimdi 2 milyon lirayı geride bıraktık. Bu artacaktır, ama dediğimiz gibi siz yatırımlarınızı yapın. Kurumlar, 'satmayan, okunmayan gazetelere bizim ilanımızı vermeyin, yayınlamayın' diyor. Bunu Kamu İhale Kurumu ve Adalet Bakanlığı diyor. 'Aradan çekilin biz kendi ilanlarımızı kendi istediğimiz gazeteye verelim' diyor. Bu konuda adım atmanız lazım. En az 500 gazete satmak zorundasınız. Deprem yaşadınız ama artık deprem havasından çıkın." diye konuştu.

Kimsenin kendini kandırmamasını ve satmadıkları gazeteleri sahte evraklarla sattı gibi gösteren gazeteleri ilan vermenin memleketin parasını çalmak anlamına geldiğine vurgu yapan Atalay, gazetelerin yapacağı tek şeyin gazetecilik olması gerektiğini belirtti.

Konuşmanın ardından Van'daki yerel gazete temsilcilerinin soru cevaplarıyla tamamlanan toplantının ardından Vangölü Gazeteciler Cemiyeti tarafından Mehmet Atalay'a deprem süresince gazeteciler için yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür plaketi verdi.