Gündem
17 Kas 2014 15:08 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:55

Gazetecilere dayak olayında flaş gelişme

Dün akşam oynanan Türkiye-Kazakistan maçı sonrası, özel güvenlik görevlilerinin gazetecilere saldırması yeni bir tartışmayı başlatacak türden.

Sektör yetkilileri, özel güvenlik görevlisinin hiç kimseyi dövme yetkisi olmadığı gibi dokunmaya dahi hakkı olmadığına işaret etti. Üstelik, dünkü olaya karışan özel güvenlik görevlilerinin Türk Telekom Arena’da bulunmaları iznin olmadığına dikkat çekildi. Bu durumda, olaya karışan güvenlik görevlisine 6 aya kadar hapis şirketine ise 20 bin TL para cezası verilebiliyor.

Türk Telekom Arena’da Volkan Demirel ve Emre Belezoğlu’yu görüntülemek isteyen gazeteciler Metin Karabaş ve Fatih Doğan, özel güvenlik görevlilerinin saldırısına uğradı. Sayıları 300 bini aşan özel güvenlik görevlilerinin benzer tavrına kimi zaman üniversite öğrencileri, kimi zaman eylem yapan göstericiler maruz kalıyor. Kısa bir süre önce de Soma’ya bağlı Yırca köylüleri özel güvenlik görevlileri tarafından darp edildi.

Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonu ve Özel Güvenlik Şirketleri Dayanışma Derneği’nin kurucu ismi Saim Özkan, dün yaşanan olay nedeni ile Hürriyet'in sorularını yanıtladı.

DOKUNMAYA DAHİ HAKI YOK
Aynı zamanda VİP Güvenlik Şirketi’nin de sahibi olan Saim Özkan, özel güvenlik görevlisinin bir kişiyi dövme hakkı var mı sorusuna “Değil bir kişiyi dövme, o kişiye dokunma dahi hakkı yok. Özel Güvenlik Yasası’nın hükümleri oldukça açık. Üst araması yapabilir. Şüpheli gördüğü bir eşyaya el koyabilir, ve anında polise haber verir” yanıtı verdi.

VALİLİKTEN İZİN ALMALARI GEREKİR
Saim Özkan dünkü olay ile ilgili dikkat çekici de bir bilgi paylaştı. Özkan “Dün akşamki maç için, dışarıdan özel güvenlik görevlisi getirilmesi için 48 saat önceden valiliğe başvurulması gerekir. Şirket, o noktaya götüreceği personelinin tüm bilgilerini valilik ile paylaşır ve kendilerine birer yaka kartı tahsis edilir. Dün akşamki olayda böyle bir iznin alındığını düşünmüyorum. Bu nedenle orda olmaları izin dışı ve bu yasaya aykırı. Yasa böylesi durumlar için yaptırımı ortaya koymuş. Böylesi bir olaya karışan güvenlik görevlisine 3 aydan 6 aya hapis 3 bin 800 lira da para cezası verilir. Aynı zamanda bağlı olduğu şirkete de 20 bin TL para cezası verilir.

YAKA KARTI TAKMAK ZORUNDA
Özkan, özel güvenlik görevlisi olarak olaya karışan bazı kişilerin siyah takım elbiseli olduklarını hatırlattığımızda “Eğer özel güvenlik görevlisi ise siyah takım elbise giymesinde sorun yok. Ancak orada görevli olduğunu gösterir yaka kartını mutlaka takması gerekir” dedi.

YALNIZCA İKİ SANATÇI İZİNLİ
Özkan, benzer sorunların zaman zaman magazin dünyasında da yaşandığına işaret ettiğimizde “Sanatçıların etrafında onları koruyan siyah giysili güvenlik görevlileri görürüz. Türkiye’de İbrahim Tatlıses ve Mehmet Ali Erbil dışında bu konuda izin alan başka sanatçı yok” dedi.