Gündem
18 Mayıs 2012 12:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:40

GAZETECİLERE AB ÜLKELERİNDE VİZE MUAFİYETİ GELİYOR!

TUSKON'un Brüksel Temsilciliği'nin kuruluşunun 5.yılında düzenlenen yemekli toplantı sonrasında TUSKON Yönetim Kurulu başkanı Rızanur Meral önemli bir bilgiyi gazetecilerle paylaştı.

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Brüksel’de AB’nin önde gelen temsilcileri ile yaptıkları görüşmeler sonucunda “Avrupa Konseyi’nin Türk vatandaşlarına vize kolaylığı getirilmesine yönelik anonsu yapabileceğini” ifade etti. 

TUSKON’un Brüksel Temsilciliği’nin kuruluşunun 5’inci yılında sivil toplum kuruluşu olarak Türkiye’nin AB’ye giriş sürecinde aktif rol oynamaya devam ettiğini ifade eden Meral “Beş yılda ülkemiz için bu yolda önemli ilişkiler kurduk ve geliştirdik. Şu günlerde yaptığımız görüşmelerde AB üye ülkelerinde Türk vatandaşlara uygulanan vize uygulamasının yumuşatılabileceğini öğrendik, bize ifade ettiler. Bazı vatandaşlarımıza vize muafiyeti uygulaması hakkında AB’den bir anons yapılabilir” dedi. 

TUSKON, 15 Mayıs Salı akşamı Brüksel’de, Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerine prestij katacak yemekli bir toplantıyı düzenleyerek Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Komisyonu Başkan Yarımcısı Olli Rehn,  AB Genişleme Komiseri Stefan Füle’yi ağırladı. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Dostları Grubu Başkanı Alojz Peterle, AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, AP Türkiye’de Kadın Hakları Raportörü Emine Bozkurt, Brüksel Bölge Milletvekili Mahinur Özdemir, Avrupalı parlamenterler ve diplomatlarla iş dünyasından temsilciler de katılımcılar arasındaydılar.

Toplantı sonrası gazetecilerle yaptığı görüşmede TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral önemli bir bilgiyi paylaştı. TUSKON’un Brüksel’de AB konusunda yaptığı çalışmaları değerlendiren Meral : “Avrupa’da en çok konuşulan konu ‘rekabet gücünün kaybolması’. Rekabet gücünün dinamiğini ise üreten insanlar oluşturur. Hem çalışkan, hem dinamik, hem iyi yetişmiş olması gerekiyor bu insanların. Türkiye’de bu tanıma uyan bir potansiyel var. AB üyeliğimize karşı olan görüşe göre Türkiye’den Avrupa ülkelerine göç olacak. Biz her platformda anlatıyoruz. Özellikle vize konusunu daima gündemde tutuyoruz. Türkiye bundan 20 yıl öncesindeki bir ülke değil. Şu anda Avrupa’dan Türkiye’ye göç başladı. Ülkemizde 1 milyon yabancı çalışıyor. Dolayısıyla Avrupa’nın bu konuda endişe etmemesi gerekiyor. Kaldı ki böyle bir göç olsa bile, Avrupa’ya Türkiye’den bir katkı olarak değerlendirilmeli. Avrupa’nın eski rekabetçi gücüne kavuşabilmesi için çalışacak üretecek insanlara ihtiyacı var. Avrupa’nın şu anda bunları gözden geçirmesi gerekiyor” dedi.

Brüksel Temsilciği’nin kuruluşu nedeniyle AB’nin önde gelen isimleri ile yaptığı görüşmelerden önemli bir ayrıntıyı paylaşan Meral, bazı Türk vatandaşlarına getirilebilecek vize uygulamasının kaldırılması hakkında şunları söyledi: “Bugünkü görüşmelerimizde vize uygulamasının kolaylaştırılmasına yönelik bir anons yapılacağını öğrendik. Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kolaylaştırılması ve toplumun belli kesimlerine örneğin iş dünyası ya da gazeteciler, sporcular gibi vizede muafiyet sağlanması Avrupa Konseyi’nin gündeminde. Ancak biz de onlara dedik ki ‘Böyle bir şeyi söyleyip sonradan hayata geçiremeyecekseniz hiç açıklamayın. Şu ana kadar Avrupa’nın verip de yerine getiremediği ya da arkasında duramadığı sözler Türkiye’nin Avrupa’ya olan inancını güvenini sarstı.”