Gündem
12 Eyl 2014 14:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:42

Gazetecilerden Diyarbakır’a barış köprüsü‏

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyi Toplantısı nedeniyle Diyarbakır’da buluşan 150’ye yakın gazeteci ve köşe yazarı çözüm sürecine katkı amacıyla bir dizi temas ve toplantı gerçekleştirecek

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek, Diyarbakırlı gazeteciler ve STK temsilcileri, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti.

Diyarbakır’dan önce İzmir’de uzun yıllar vali olarak görev yapan Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, ziyaret sırasında, iki şehir arasındaki barışın daha da güçlenmesi gerektiğini vurguladı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de, Diyarbakır heyetine üzerinde güvercin heykelinin bulunduğu zeytin dalı hediye etti.

Ziyarette konuşan Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, Diyarbakır'ın bu yılki İzmir Enternasyonal Fuarı'nda onur konuğu il olduğunu hatırlattı. Diyarbakır heyeti olarak, Diyarbakır ve İzmir arasında kurulacak köprünün bu fuarla pekiştirilmesini istediklerini aktaran Kıraç, “Diyarbakır, kendi bölgesinde kadim bir kültür şehri, Ege'nin incisi Homeros'un şehri İzmir'le bu dostluğunu pekiştirmek durumundadır. İki ilde de tarihin her döneminde söylenmiş güzel sözler var. O bölgede ve bu bölgede yapılan en büyük işlerden birisi barışın tesisidir. Tarihi yönlendirenler, tarihi yazanlar şunu hep söylemişlerdir; barışı tesis etmek ve kurmak savaşı yönetmekten daha zordur. Dolayısıyla bütün dünyanın kan gölüne döndüğü bir dünyada biz her halükarda kuruluş felsefesi insan yaşatmaya dayalı bir ülkenin evladı olarak bu barışı ısrarla kurmak, yeniden tesis etmek, onu korumak ve bizden sonraki nesillere bu ülkeyi barış yuvası bırakmanın yollarını bulmamız lazım" dedi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de, dünyada barışın insanlık için en önemli kavram olduğunu belirterek şunları söyledi; “Bu ülke topraklarında herkesin kardeşçe yaşadığı, insanların dini, dili, ırkı, rengi, mezhebi nedeniyle ötekileştirilmediği, aynı bayrak altında herkesin demokratik hak ve hukuktan eşit yararlandığı bir Türkiye Cumhuriyeti için bu dönemin birlikte el ele yürümesi gerektiği bir zemin olduğuna inanıyorum. Bölünmez bütünlük içerisinde kardeşliğin ve dayanışmanın öneminin bu dönemde her kesim tarafından dile getirildiğini bilmek de çok önemli. Bize yol gösteren ve bize daima fikirleriyle ışık tutan Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi 'Yurtta sulh, cihanda sulh'un hem Türkiye'de de hem de Orta Doğu'da akan kanın durması ve insanların bir arada barış içinde yaşamasının dileği ile kutluyoruz bugünü" dedi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek ise kültürüyle, birikimiyle, düşünceleriyle Türkiye'ye yön veren ve birbirine çok uzak olmayan iki kentin meslektaşlarının buluşmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.