Gündem
20 Nis 2012 20:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:33

GAZETECİLER ÜZERLERİNDEKİ ÖLÜ TOPRAĞINI ATIYOR!

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yönetiminde yaşanan geniş çaplı değişim gazeteciler arasında heyecan yarattı.

TGS Olağanüstü Genel Kurulu’nun ardından sendika yönetiminde yaşanan değişim gazeteciler arasında heyecan yarattı. Yıllardır örgütsüz biçimde çalışan, ekonomik ve özlük hakları gerileyen, editoryal bağımsızlık, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü konularında ciddi sorunlar yaşayan basın emekçileri TGS’ye üye olmaya başladı.

Olağanüstü Genel Kurula "demokratik,katılımcı, mücadeleci sendikal anlayış" çağrısıyla giren Değişim Hareketi’nin ortaya koyduğu vizyon, ilk meyvelerini vermeye başladı.
Yıllardır gazetecilik iş kolunda örgütsüz biçimde çalışan, ekonomik ve özlük hakları gerileyen, editoryal bağımsızlık, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü konularında ciddi sorunlar yaşayan gazeteciler, TGS yönetimindeki değişimin ardından harekete geçti.

Bir süredir TGS’de yaşanan gelişmeleri yakından izleyen gazeteciler, "değişerek güçlenen TGS" vurgusu yapan yeni Yönetim Kurulu üyelerinin çağrısını karşılıksız bırakmadı.

Hafta sonu yapılan Genel Kurulun üzerinden henüz kısa bir süre geçmesine rağmen bir grup gazeteci, örgütlenme hakkını kullanarak TGS’ye üye oldu.

Sendikaya yeni üye olan gazetecilerin çalıştıkları basın kuruluşlarının çeşitliliği, son dönemde basın kuruluşları arasında yaratılan kamplaşmaların da ne kadar yapay olduğunu ortaya koydu. Farklı yayın politikaları izleyen basın organlarının çalışanlarının TGS çatısı altında bir araya gelmeleri, gazetecilerin bu alandaki ihtiyaçlarının en somut göstergesi olarak ortaya çıktı.

TGS ÖRGÜTLENME KAMPANYASINA HAZIRLANIYOR

Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan TGS Genel Mali Sekreteri Uğur Güç, Olağanüstü Genel Kurul’da TGS delegelerinin "Değişim Hareketi"ne sahip çıkarak, sendikada yeni bir yönetim anlayışının hakim olmasına kapı araladıklarını söyledi.

Genel Kurula hazırlanırken halen örgütsüz birçok gazetecinin kendilerini desteklediğini, motive ettiğini vurgulayan Güç, Genel Kurul’un ardından bunun somut karşılıklarını aldıklarını, geçen kısa sürede yeni üye kayıtları yaptıklarını bildirdi. Güç, "Gazetecilerin bu konudaki büyük ihtiyacını ve isteğini biliyorduk ama açıkçası bu kadar kısa süre içerisinde somut karşılık almayı da beklemiyorduk. Bu bizim için sevindirici olduğu kadar, gazetecilerin bu alanda duydukları ihtiyacın da büyüklüğünü göstermesi bakımından çok önemli" dedi.

A.A.’DA SÜRPRİZLER OLABİLİR

TGS’nin bundan sonra öncelikli gündem maddesinin geçmişteki hatalardan dersler çıkararak örgütlenmek olacağını dile getiren Güç, farklı işyerlerinden gelen örgütlenme taleplerine karşılık verebilmek, örgütlenmeyi daha organize şekilde yürütmek ve daha geniş bir kitleye ulaşmak için önümüzdeki günlerde örgütlenme kampanyası düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

Örgütlenme konusunda, gündemlerinde, bugüne kadar TGS çatısı altında olmayan basın kuruluşlarında çalışan basın emekçilerinin de bulunduğuna dikkati çeken Güç, bunun yanında bir süre önce baskılarla sendikalarından kopartılan Anadolu Ajansı (AA) çalışanlarının kendi özgür iradelerini kullanmalarıyla önümüzdeki günlerde AA’da "sürpriz" gelişmeler olabileceğini belirtti.

Güç, "Gazetecilerin emek, demokrasi ve basın özgürlüğü mücadelesindeki doğru adresi TGS’dir. TGS yeni yönetimiyle bundan sonra bu görevlerini daha da güçlü bir şekilde yürütmeyi hedeflemektedir. TGS, basın emekçilerinin kendisine duyduğu ihtiyaca cevap verecek adımlar atacaktır. Bunun en başında da gazetecilere örgütlenme hakkını kullandırmak olacaktır. Mesleki anlamda editoryal bağımsızlığın öncülü iş güvencesidir. İş güvencesinin öncülü de örgütlülük ve sendikadır. İşte tam da bu ihtiyaçlardan dolayı TGS’nin kapıları tüm basın emekçilerine sonuna kadar açıktır" diye konuştu.