Gündem
05 Kas 2013 17:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:44

GAZETECİLER TUTUKLU MESLEKTAŞLARI İÇİN EYLEM YAPTI!

GÖP, “Gazeteciler İçin Ayağa Kalk” Günü kapsamında tutuklu gazeteciler için “5 Dakikada 1 Adım” eylemi düzenledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de içinde bulunduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), 5 Kasım “Gazeteciler İçin Ayağa Kalk” Günü kapsamında tutuklu gazeteciler için Beyoğlu’nda “5 Dakikada 1 Adım” eylemi düzenledi. Eyleme Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası Yayıncılar Birliği, Gazetecileri Koruma Komitesi, Dünya Gazete Sahipleri Birliği ile Avusturya, Rusya, İspanya, Yunanistan ve Fransa’daki gazetecilik meslek örgütleri mesajlarıyla destek verdi.
 
TGC BİZİMGAZETE: Türkiye’deki 93 meslek örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu 5 Kasım "Gazetecilik İçin Ayağa Kalk" (Stand-Up For Journalism) Günü’nde gazetecilerin sendikal örgütlenme haklarına, hapisteki gazeteciler sorununa, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskılara dikkat çekti.
 
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de içinde bulunduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP),  5 Kasım “Gazeteciler için Ayağa Kalk” gününde İstanbul Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda "Adalete Yürüyoruz / Long Walk for Justice" adı altında bir yürüyüş yaptı.
 
Yürüyüş, ağır işleyen adalet mekanizmalarına ve hukuksuzluklara dikkati çekmek amacıyla "5 dakikada 1 adım" atılarak gerçekleştirildi. 
 
Gazeteciler yürüdü
Yürüyüşe; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Genel Sekreteri Ümit Gürtuna,TGF Başkanı Atilla Sertel,  Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi Turgut Kazan ve Basın Konseyi Genel Sekreteri Namık Koçak, Uğur Dündar, Soner Yalçın ve Şükran Soner’in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.
 
Eyleme uluslar arası gazetecilik meslek örgütleri de destek verdi
Eyleme Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası  Yayıncılar Birliği, merkezi New York’ta olan Gazetecileri Koruma Komitesi, Dünya Gazete Sahipleri Birliği ile Avusturya, Rusya, İspanya, Yunanistan ve Fransa’daki gazetecilik meslek örgütleri mesajlarıyla destek verdi.
 
Dünya, gazeteciler için ayağa kalkıyor
GÖP Dönem Başkanı olan Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, şunları söyledi:
 “Her 5 Kasım günü Avrupa’da ‘Gazeteciler için ayağa kalk’ günü olarak kabul ediliyor. Gün boyu mesleki taleplerin dile getirildiği etkinlikler yapılıyor. Avrupa’da basın meslek örgütleri 5 Kasım’ı çeşitli ülkelerin Türkiye büyükelçilikleri önünde basın açıklamaları düzenleyerek, ülkemizdeki tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıların kaldırılmasını talep ediyorlar.
İktidarın baskısı sonucu, muhalif görülen, gazeteciler, yazarlar, televizyon yayıncıları işlerinden kovuluyor, işsizliğe mâhkum ediliyor.  62 gazeteci yıllardır ve hala haksız ve hukuksuz şekilde cezaevlerinde bulunuyor. Terörle Mücadele Kanunu en iyimser, en doğal yazı, haber, eleştirileri bile terör örgütü üyeliği, propagandası kapsamına sokmaktadır. Terörle Mücadele Kanunu derhal kaldırılmalıdır.”
 
GÖP Başkanı Ahmet Abakay’dan iktidara çağrı
Ahmet Abakay, iktidara da bir çağrı yaptı:
 “Gazetecilere Özgürlük Platformu olarak başta Başbakanı ve iktidarın temsilcilerini basın, düşünce ve ifade özgürlüğünü sağlamaya, baskıları ve oto sansür iklimini ortadan kaldırmaya davet ediyoruz. Haksız ve hukuksuz şekilde ailelerinden ve mesleklerinden uzaklaştırılan cezaevindeki gazetecilerin özgürlüklerine kavuşmasını sağlamaya çağırıyoruz. GÖP, mesleğimize, meslektaşlarımıza karşı uygulanan, baskılara karşı mücadelesini, hem bu konudan rahatsız olmayan iktidar temsilcilerine hem bu baskı sürecini olağan karşılayan kimi gazeteci ve yazarlara karşı ödünsüz sürdürecektir” dedi.
 
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş: Yasalarda gerekli düzenlemeler yapılsın
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü sıralamasında dünyada 154. sırada olduğuna vurgu yaptı. Gazetecilere Özgürlük Platformu hakkında bilgi veren Güneş, “GÖP, bütün gazetecilik meslek örgütlerini kapsayacak yaptı. 2010 yılında kurulduğunda gazetecilerin terörist olmadığını, meslektaşlarımızın haksız yere tutuklandığını ifade ettiğimizde o zaman gazeteciler bu durumu haberleştiremediler. Ama güneş, balçıkla sıvanmıyor. Türkiye; basın ve ifade özgürlüğü dünyada 154. sırada. Ülkede 62 gazetecinin tutuklu, 200’e yakın gazeteci sadece düşündükleri, yazdıkları nedeniyle cezaevine girip çıktı. Hükümeti, bu ayıbı ortadan  kaldırmaya çağırıyoruz. Yurt dışında ‘Türkiye’de neden bu kadar gazeteci tutuklu?’ sorusuna kimse yanıt veremiyor. Gazetecileri terörist ilan eden ilgili yasalardaki bütün boşlukların doldurulmasını ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu. 
 
TGS Başkanı Ercan İpekçi: Haklarımız elimizden alınıyor
Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, tutuklu gazetecilerin ve işsiz kalan gazetecilerin durumuna dikkat çekti. Ülkemizde sendikal örgütlenme sorunu olduğunun altını çizen İpekçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemizde en önemli problem, gazetecilerin durumuyla çok net ortaya konuluyor. Gazeteciler özgür değil çünkü onlar örgütlü değil. Örgütlü olmayla özgürlük artık özdeş bir kavramdır. Biz basının özgür olmasıyla tutsaklıktan kurtulabileceğimizi düşünüyoruz. Meslektaşlarımızın yanına olmaya devam edeceğiz. Ayrıca kıdem tazminatı bütün işçiler için olduğu kadar biz gazetecileri de yakından ilgilendiriyor. Siyasi iktidar, kıdem tazminatını kaldırmak için çeşitli adımlar atmaya çalışıyor. Bu adımlara işçi sınıfı dur diyecektir. Kıdem tazminatımıza el sürdürtmeyeceğiz. İşçi sınıfının bir parçası olarak her türlü çabayı harcayacağız.”
 
Soner Yalçın: Sadece gerçekleri yazın
Eylemde söz alan gazeteci - yazar Soner Yalçın ise, “Soner Yalçın: Bizim önümüzde bir kuyumcu terazisi var ve bizi bu terazide ‘bu gazeteci değil çünkü yalan yazıyor’ şeklinde yargılayabilirsiniz. Ancak mahkemeler; yaptığınız haber, gerçek veya yalan diye değil sadece haber yaptığınız için sizi cezaevine atıyorlarsa orada ne adalet arayın ne gazetecilik arayın” dedi ve konuşmasına şunları ekledi:

“Bizim başımıza gelen budur arkadaşlar. Biz haber yaptığımız için gerçeği yazdığımız için cezaevine atıldık. Bunun için sadece bir tek şey yapabiliriz. Bizim tek bir örgütümüz var. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası. Bu örgütlü mücadeleyi sürdürmek zorundayız. İleride dönüp bu günlere baktıkları zaman kimin gazetecilik yapıp yapmadığı ortaya çıkacak. Ben pankartın diğer tarafında olan meslektaşlarıma sesleniyorum. Onurlu bir hayat için, bu mesleğe aşık gazeteciler, sadece gerçeği yazın.”
 
Basın Konseyi Genel Sekreteri Namık Koçak: Gazeteciler işsiz bırakılıyor
 Basın Konseyi Genel Sekreteri Namık Koçak da yayın kuruluşlarının el değiştirmelerine, bu durumda işsiz kalan meslektaşlarının mağduriyetine dikkat çekti. Namık Koçak, “TMSF zor durumda olan medya kuruluşlarına el koyuyor. Birçok gazeteciyi işten çıkarıyor. Devlet bankasından krediyle alınan Sabah ve ATV’ye yine TMSF el koyuyor. Gerçekleri yazan gazeteciler işsiz kalıyor” diye konuştu.
 
Gazetecilere destek için "kartpostal gönderin" çağrısı
Eylem için aynı zamanda dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen uluslararası basın kuruluşlarından da gelen mesajlar okundu. Dünyadaki kuruluşlar, Türkiye’deki basının özgür olmadığını, ağır baskılar altında olduğunu gönderdikleri mesajlarda vurguladılar.
 
Mesajları okuyan TGS Başkanı Ercan ipekçi, Avrupa Gazeteciler Federasyonu'nun tüm gazetecilere, kendi ülkelerinin başbakanlarına ve ilgili hükümet birimlerine hitaben gazetecilerin haklarına saygı gösterilmesini talep eden kartpostallar göndermeleri çağrısı yaptığını söyledi.
 
Gazeteciler açıklamaların ardından her 5 dakikada 1 adım atarak tepkilerini gösterdi. Gazeteciler ve meslek örgütü temsilcileri yaklaşık 2 saat süren eylemin ardından sessizce dağıldı.