Gündem
19 Mar 2011 16:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:08

GAZETECİLER TUTUKLU GAZETECİLER İÇİN BU KEZ ANKARA'DA YÜRÜDÜ!

Gazetecilere Özgürlük Platformu tarafından Ankara'da düzenlenen “Gazetecilere Özgürlük” yürüyüşü yapıldı

Toplam 92 meslek örgütünün oluşturduğu "Gazetecilere Özgürlük Platformu", tutuklu bulunan gazeteciler için "Gazetecilere Özgürlük Yürüyüşü" düzenledi. Kolej Kavşak’ta toplanan gazeteciler "Özgür basın varsa özgür toplum vardır" yazılı pankartın arkasında Kızılay’a doğru yürüyüşe geçti.

"İnadına daha fazla gazetecilik", "Haberime dokunma", "İyi çocuk olmayacağız, kral çıplak diyeceğiz" yazılı dövizler taşıyan haberciler, "Kitabım kalemim onurumdur", "Hemen şimdi özgürlük" şeklinde slogan attı.

Trafiğe kapanan Ziya Gökalp Caddesi’nde yürüyen gazetecelere eylemi izlemekle görevli kameraman ve foto muhabirleri de makinelerini bırakarak destek verdi.

Üzerinde gazetelerin asılı bulunduğu zincirin içerisinde yürüyen grup, SSK İş Hanı önünde basın açıklaması yaptı. Platformun dönem sözcüsü olan Türkiye Gazeteceler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi, tutuklu bulunan gazetecilerin yazılarıyla, kitaplarıyla demokratikleşme mücadelesine katkı verirken cezaevine girdiklerini ileri sürdü.

Cezaevindeki gazetecilere özgürlük istemek için toplandıklarını vurgulayan İpekçi, "Halkın bilgi edinme hakkının engellenmesinden, haber alma hakkının yok edilmesinden endişe duyduğumuz için bugün buradayız" dedi.

Yetkililere, gazetecileri potansiyel suçlu görmemeleri çağrısında bulunan İpekçi, "Gazetecilerin elde ettiği bilgi ve belgelerin kendisinin bizzat suç işlediğinin kanıtı olarak kabul edilmesi, gazetecinin sanık ya da şüpheli sayılması hatta ’terör örgütü üyesi’ olmakla ya da ’terör örgütü propagandası yapmakla’ suçlanması durumunda haber kaynağının gizliliğinden söz edilmeyeceği gibi basın özgürlüğü de ortadan kalkacaktır" diye konuştu.

Cezaevindeki gazeteciler adına, ağır ceza mahkemelerinden tahliye talebinde bulunan İpekçi, şunları kaydetti: "Yasalarda gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar, meslektaşlarımız hakkındaki yargılamanın tutuksuz olarak sürdürülmesi için tahliye talebimizi dikkate alın.

Hukuk adına, insanlığın ulaştığı evrensel değerler adına akıl ve vicdan adına cezaevindeki gazetecileri özgür bırakın." Türk Ceza Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik içeren ve meclise sunulan kanun tasarısının, medya üzerindeki baskıyı daha da artıracağını iddia eden İpekçi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek "Cezaevindeki gazetecilerin özgür kalması için, medya üzerindeki korku ve sindirme ortamının sona ermesi için gerekli değişimi ertelemeyin" çağrısında bulundu. Basın açıklamasından sonra gazetecilerin eylemi olaysız sona erdi.