Gündem
08 Kas 2023 16:28 Son Güncelleme: 08 Kas 2023 17:51

Gazeteciler nöbette, AYM kararını açıkladı: Sansür Yasası'na ne olacak?

AYM dezenformasyon yasasının iptal talebini oy çokluğuyla reddetti.

Anayasa Mahkemesi, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini esastan görüştü.

Mahkeme, iptal başvurusunu oy çokluğuyla reddetti.

 CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL'DEN İLK YORUM

Halk Tv'de yer alan habere göre, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili "Bundan sonra gazetecilerin işi daha da zor" dedi.

ÜÇ YILA KADAR HAPİS YOLU AÇIK

Kamuoyunda dezenformasyonla mücadele olarak bilinen 7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'nun 29'uncu maddesiyle TCK'nın 217/A maddesine ekleme yapılarak, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ihdas edilmiş, bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü.

TCK'ya eklenen 217/A maddesi şöyle:

- Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma: (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır. 

TGC: AYM’NİN İPTAL KARARI DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Anayasa Mahkemesi’nin TCK'nın hapis cezası öngören 217/A maddesinin iptal istemini oy çokluğuyla reddetmesi ile ilgili bir açıklama yaptı.

 Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Anayasa Mahkemesi, sansür yasası ile TCK'ye eklenen ve hapis cezası öngören 217/A maddesinin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

Karar, altıya karşı sekiz oyla alındı. TCK 217/A maddesi  "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

İktidara ve muhalefete bir kez daha hatırlatıyoruz ki, TCK’nın 217/A maddesi gazeteciler için çıkartılmış özel bir madde değildir, ancak ağırlıklı olarak gazetecilerin aleyhine uygulanmaktadır. Gazeteciliğe gözdağı verilmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle AYM’nin iptal kararı düşündürücüdür.

Gazetecilerin yaptıkları haberler nedeniyle her gün soruşturulması, gözaltına alınması, tutuklanması basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün yok sayılmasıdır. Gazeteciliğin suç olmadığını, halkın haber alma hakkının vazgeçilmez bir hak olduğunu anlatmaya devam edeceğiz.”