Gündem
06 Oca 2012 10:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:12

GAZETECİLER İLKER BAŞBUĞ'UN TUTUKLANMASIYLA İLGİLİ NE DEDİ?

Gazeteciler, İlker Başbuğ'un İnternet Andıcı davasından tutuklanmasını bakın nasıl değerlendirdi.

 

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un sivil mahkeme tarafından silahlı terör örgütü üyeliği gerekçesiyle tutuklanması Cumhuriyet tarihinde bir ilk.  Darbe girişimlerine ilişkin soruşturmalarda en üst düzey tutuklama olarak kayıtlara geçen bututuklama hakkında gazeteciler bakın ne yorum yaptılar:

Gazeteciler, gün boyu an be an izlediği gelişmeleri değerlendirdi.

MUHARREM SARIKAYA: BEKLEMİYORDUM

Gazete Habertürk Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya, "Ben tutuklanacağını beklemiyordum. Elde demek ki ciddi bazı veriler var. Başbuğ, mevcut hükümetle uzun süre çalıştı, ilginç bir gelişme. Başkanlığı döneminde oldukça demokrat bir görünüm sergilemişti ama akla ilk gelen "boru" açıklamasıydı. İlk operasyonlar, kazılar onun döneminde ortaya çıkmıştı. Kendisi her ne kadar İnternet Andıcından tutuklansa da kendi başkanlığı döneminde ilginç gelişmeler olmuştu" dedi.

MAHMUT ÖVÜR: TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ

Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, "Tarihe tanıklık ediyoruz. Bundan sonra kimse kolay kolay bu teşebbüslerde bulunmaz" dedi.

ALİ SİRMEN: DARBELERLE YÜZLEŞME ANLAMINA GELMEZ

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ali Sirmen, tutuklamanın "darbelerle yüzleşme anlamına gelmeyeceğini" savunurken yargılamanın özel yetkili mahkemece yapılmasını eleştirdi.

MEHMET ALTAN: TUTUKLANMASAYDI GARİPSERDİM

Kararın sivilleşme yolunda önemli bir adım olduğunu kaydeden Star Gazetesi Yazarı Mehmet Altan, "Tutuklanmasaydı garipserdim" dedi. Altan, 27 Nisan’ın da yargılanması gerektiğini söyledi.

NAZLI ILICAK: BAŞBUĞ MODELİ 28 ŞUBAT GİBİ

Sabah Gazetesi Yazarı Nazlı Ilıcak, "Cumhuriyeti korumak ve kollamak düşüncesi TSK’nın hastalığı. İlker Başbuğ modeli 28 Şubat’ın devamı gibi. O internet siteleri 28 Şubat’taki medya yayınlarını bize hatırlatıyor" dedi.

FİKRET BİLA: YARGILAMA TUTUKSUZ DA YAPILABİLİRDİ

Milliyet Gazetesi Yazarı Fikret Bila, uzun tutukluluk sürelerini hatırlatarak yargılamanın tutuksuz da yapılabileceğini, bu kadar uzun süren bir davada delilleri karartmak gibi bir durumun olamayacağını söyledi.

ÜMİT KOCASAKAL: YENİ SUÇLAR ÜRETİLİYOR

Ceza hukukçusu ve İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal, kararı eleştirdi. Kocasakal, "Çok daha demokratik oluyoruz, sivilleşiyoruz yorumları yapılıyor. Ne kadar kişiyi tutuklarsak, bu tutuklananlar arasında ne kadar üst düzey kişi olursa... gibi bir mantık oluyor. Her yerde bir örgüt, herkes örgüt üyesi. Öğrenci pankart açarsa örgüt üyesi... Bu savcılarımıza, bu hakimlerimize sormak isterim. Bu örgüt nedir? Darbeye teşebbüsün hukukta birtakım şartları yok mudur? Yeni yeni suçlar üretiliyor. Kara propaganda ceza hukukunda yoktur. Olsa olsa görevi kötüye kullanma suçudur" şeklinde konuştu.