Gündem
26 Ara 2013 14:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:50

Gazeteciler için verdiği mücadele ödül getirdi!

Kültür Kentleri Birliği’nin geleneksel olarak düzenlediği “İzmir 10 Yıl Ödülleri” sahiplerini buldu.

Farklı kategorilerde,  10 yılda bir verilen ödüllerde seçici kurul tarafından bu yıl 'Fikir Özgürlüğü' ödülü de eklendi. İlk kez verilen fikir özgürlüğü ödülünün sahibi ise gazeteciler için yürüttüğü mücadele nedeniyle Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel oldu.
 
Kültür Kentleri Birliği Başkanı Hakkı Gümüştaş, 1983 yılından bu yana her İzmir’e emek vermiş değerli sanatçılar, yazarlar, bilim adamları ve özgürlük savaşçılarından arasından seçilen adaylar arasında dağıtılan 10 Yıl ödüllerinin, 2003-2013 yıllarını kapsayan diliminde, 9 ayrı dalda verildiğini söyledi.
 
Gümüştaş, "Üç dönemdir verdiğimiz ödüllere bu yıl ilk kez 'Fikir Özgürlüğü' dalını ekledik. Bizim aslında böyle bir ödül bölümümüz yoktu ancak Sayın Atilla Sertel’in verdiği mücadeleyi gördükten sonra bu ödülü vermeyi kararlaştırdık. İlk kez verilen bu ödülü Sayın Atilla Sertel’in alması çok anlamlıydı bizim için. Atilla Sertel’e şimdiye kadar yaptıklarından ve bundan sonra yapacaklarından dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.
 
'FİKİRLER CEZALANDIRILIYOR'
 
Ödülünü Kültür Kentleri Birliği Başkanı Hakkı Gümüştaş’ın elinden alan TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel de, yaşamı boyuca fikirlerini özgürce söylemeyi, yazmayı ilke edindiğini belirterek, bu nedenle ödül alıyor olmaktan dolayı ayrıca mutlu olduğunu söyledi.
 
Türkiye’de fikirlerini özgürce söyleyenlerin genelde cezalandırıldığını belirten Sertel, "Ülkemizde çok büyük sıkıntılar yaşandı ve hiç hak etmedikleri halde, yazdıkları, söyledikleri, konuştukları için insanlar cezaevlerine atıldı. Onların bir bölümü çıktı ama hala daha cezaevinde olan arkadaşlarımız var.  Türkiye’de insanlar fikir özgürlüğü noktasında ödüllendirilmiyor aksine cezalandırılıyor. Temennimiz ülkemizdeki fikir özgürlüğünün gerçek anlamda yerleşmesidir" diye konuştu.
 
ÖDÜL ALANLAR
 
Kültür Kentleri Birliği’nin 3’ncü dönem 10 Yıl ödüllerinde şu isimler ödüle layık görüldü:
 
Yerel Yönetimler dalında Tunç Soyer, Edebiyat dalında Zuhal ve Yücel İzmirli, Tiyatro dalında Ali Rıza Özbilgiç, Resim dalında Bedri Karayağmurlar, Fotoğraf dalında Erol Özdayı, Basın-Yayın dalında Erkin Usman, Yerel Televizyon Haberciliği dalında Cengiz Duyar, Bilim dalında Ali Durmuş Demir, Fikir Özgürlüğü dalında Atilla Sertel. Ayrıca başarılı çalışmalarından dolayı, müzik dalında Revin Yükseler'e, Fotoğraf dalında ise Faik Metin’e teşvik ödülü verildi.