Gündem
12 Eyl 2015 10:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:52

Gazeteciler Cemiyeti'nden basına yönelik saldırılara 'sıfır tolerans' talebi

Gazeteciler Cemiyeti seçilmiş kurullar, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu, Onur Kurulu ve Seçici Kurul üyelerinin ortak toplantısı yapıldı.

Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin, toplantının açılış konuşmasında, “Medyaya yönelik vandallık ve saldırılara sıfır tolerans gösterilmesi gerekmektedir. Farklılıklara saygı göstermek demokrasinin gereğidir. Demokrasi ancak üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü olunca yaşar. Özgür bir basın varsa o zaman demokratikleşmeden söz edebiliriz. Parçalanmış, bölünmüş bir ülkede demokratikleşmeden bahsedilemez” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Basın Meclisi Başkanı Yaşar Aysev ise “Cemiyetimiz, gören gözlerin, dağlanan yüreklerin, idrak eden beyinlerin sahipleri olarak bizler, bizden sonrasını düşünmeliyiz. Evlatlarımıza bölünmüş bir ülke mi, dinsel, faşizme teslim olmuş bir millet mi özgürlüğünü yitirmiş bir medya mı bırakacağız?” dedi. CHP İzmir Milletvekili, Gazeteciler Cemiyeti Üyesi Mustafa Balbay ise “Şehit ateşi 77 milyonu yakar, eskiden basın özgürlüğü için uğraş verirdik şimdi ise sıra gazete emekçilerinin can güvenliğine geldi. Medya anti demokratik baskı altında eziliyor, bıçak kemiğe dayandı” diye konuştu.

Düzeyin göstergesi

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim elemanları şu açıklamayı yaptılar:

“Medya özgürlüğünün bir ülkede demokrasinin düzeyinin göstergesi olduğunun altını çiziyor, basın özgürlüğü mücadelesi veren tüm basın emekçileriyle dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz.”

Kınıyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Hürriyet’e saldırılarla ilgili şunları söyledi: “İnsanların haber alma, bilgi alma hakları, yaşama hakları kadar kutsaldır. Nefes alma hakları kadar kutsaldır ve en büyük özgürlüklerinden birisidir. Gerek Hürriyet gerek diğer tüm basın organlarına fiili olarak yapılan saldırıları nefretle kınıyorum. Kim olursa, gerekçesi ne olursa olsun, özgür basına yapılan tüm saldırıları kınıyorum.”

Onaylamıyoruz

Ak Parti Sözcüsü Beşir Atalay, gazete binalarına yönelik saldırılara tepki göstererek şunları söyledi: “Son zamanlarda terörü bahane ederek Hürriyet, ATV, Sabah binaları, bazı parti binaları çirkin saldırılara uğradı, hiç birini onaylamıyoruz, gerekçesi ne olursa olsun şiddetin hiç bir türlüsünü tasvip etmiyoruz. Düzeltilecek bir durum varsa, bir yanlış varsa, şikâyet edilen durumlar varsa mecra hukuk yerleridir. Bunlar aslında terörün de amacına hizmet eder. Basın kuruluşlarına karşı yapılan çirkin saldırıları bütün yönüyle kınıyoruz.