Gündem
08 Eki 2015 13:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:55

Gazeteciler artan sansüre karşı endişeleniyor!

Gazeteciler, Digitürk'ten çıkartılan kanallarla ilgili bir açıklama yaptı.

Türk Telekom bünyesinde faaliyet gösteren dijital yayın platformu Tivibu’nun ardından Digitürk de Samanyolu TV, S Haber, Bugün TV ve Kanaltürk gibi televizyon kanallarını platformundan çıkartması gazetecilerin tepkisini çekti.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, yaklaşan genel seçimler öncesi uygulanan bu kararın apaçık bir sansür olduğunu vurgulayarak, 'Halkın özgür iradesine ipotek koyan bu anlayışı ve sansür uygulamalarını kınıyorum' dedi.

Bağımsız, özgür medyaya direkt sansür uygulanan bir dönemden geçildiğini ifade eden Başkan Misket Dikmen, şunları söyledi:

'Türk Telekom bünyesinde faaliyet gösteren dijital yayın platformu Tivibu’nun ardından Digitürk de Samanyolu TV, S Haber, Bugün TV ve Kanaltürk gibi televizyon kanallarını ‘Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’ tarafından yürütülen soruşturmayı gerekçe göstererek yayın platformundan çıkardı. Bu apaçık bir sansürdür. Bu halkın özgür iradesine devlet eliyle ipotek koymaktır. Sansürün her türlüsünü yaşadığımız bu dönemde bu son kararla birlikte özgür ve bağımsız basına katmerli bir sansür daha uygulanmıştır. Basın ve ifade özgürlüğüne yeni bir kara leke daha sürecek bu karardan biran önce vazgeçilmesini diliyor, çok sesliliğin, farklı düşüncenin demokrasinin gereği olduğunu bir kez daha önemle hatırlatıyoruz'

TGC Yönetim Kurulu da konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

Seçim öncesi halkın gerçekleri öğrenme kanallarının açık tutulması büyük önem taşıyor. Ancak iktidar, halkın gerçekleri öğrenme kanallarını tıkayan uygulamalarına  ısrarla devam ediyor.

Bu uygulamaları kamuoyuna kısaca hatırlatmayı yararlı görüyoruz:

1.İktidarın etkisiyle Digitürk Ulusal Kanal’ı mahkeme kararına rağmen digital yayın platformuna dahil etmemiştir.

2. Daha sonra Tivibu, Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV’yi digital platformundan çıkarmıştır.

3. Son olarak da Digitürk yürüyen bir soruşturmayı gerekçe göstererek Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV,  Samanyolu Haber, Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV ‘yi platformundan çıkarmıştır.

Medya kuruluşlarının basılması, gazetecilerin başına polislerin silah dayaması, gazetecilerin dövdürülmesinden sonra, iktidar eliyle digital yayın platformlarında sansür uygulamaları zirveye yerleşmiştir.

Digitürk bu kararıyla medyada eşitlik ilkesini bozmuş, basın özgürlüğüne aykırı davranmış, seçim öncesi halkın haber alma hakkını engellemiştir.

Tivubu gibi Digitürk de bir kamu dijital yayın platformu olarak medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara tarafsız, hakkâniyet ölçülerinde, makul ve ayrımcılık içermeyecek koşullarda hizmet vermek ile yükümlüdür. Digitürk bu hukuksuz uygulamadan vazgeçmelidir.”