Gündem
10 Şub 2012 15:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:19

GAZETECİ YILMAZ ÖZTUNA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Ankara'da vefat eden eski milletvekili ve gazeteci-yazar Yılmaz Öztuna'nın cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.

Ankara'da vefat eden eski milletvekili ve gazeteci-yazar Yılmaz Öztuna'nın (82) cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile  birlikte geldiği Fatih Camisi'nin avlusunda Yılmaz Öztuna'nın eşi Hatice, oğlu  Oğuzhan ve kızı Hanzade Öztuna'ya taziyelerini ilettikten sonra camiye geçerek,  cuma namazını kıldı. 

Başbakan Erdoğan ve Bakan Günay, daha sonra cemaatle birlikte Öztuna'nın  cenaze namazına katıldı.

Öztuna'nın cenaze törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir  Topbaş, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cihat Aşkın, Nevzat  Atlığ, Münip Utandı, Mehmet Müntekin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi  katıldı.

Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanı Günay, gazetecilere yaptığı açıklamada,  Öztuna'nın çok değerli bir kültür insanı olduğunu belirterek, tarih üzerine  çalışmalarının önemine değindi.

Öztuna'nın bu konuda bir başvuru kaynağı olduğunu ve olmaya devam  edeceğini söyleyen Günay, Öztuna'nın yazar olarak da bilim insanı olarak da çok  sevilen bir kişi olduğunu kaydetti.
        
"Bütün bir nesil bilmediklerini Yılmaz hocamızdan öğrendi”
        
İlber Ortaylı ise cenaze töreninde yaptığı konuşmada, milletin, kendisini  aydınlatanları unutmayacağını belirterek, “Bütün bir nesil bilmediklerini,  Yılmaz hocamızdan öğrendi ama daha önemlisi, yanlış bildiklerini onun sayesinde  düzeltti” dedi.

Nesil olarak tarihe başka türlü bakmaları ve tarih okumayı sevmelerinin,  Öztuna sayesinde gerçekleştiğini ifade eden Ortaylı, “İnsanlar doğar, yaşar ve  ölür ama kendisinden sonrakileri aydınlatmak çok az faniye nasip olur. Bugün çok  muhterem bir üstadımızı ve muhterem bir meslektaşımızı ebediyete uğurluyoruz”  diye konuştu.
        
Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı çelenk gönderdi
        
Öztuna'nın cenazesine gönderilen çelenkler arasında “Cumhurbaşkanı” ve  “TBMM Başkanı”nın yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Birleşik Arap  Emirlikleri Büyükelçiliği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, DSP Genel Başkanı Masum  Türker, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO)  Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş yer aldı.

Fatih Camisi'nde, Öztuna'nın yanı sıra Fatma Feriha Baysal ve Saime  Şerbetçioğlu'nun da cenaze namazları kılındı.

Yılmaz Öztuna'nın Türk Bayrağı'na sarılı cenazesi, Fatih Camisi'ndeki  törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürülerek, burada toprağa verildi.
       
Yılmaz Öztuna
        
20 Eylül 1930 İstanbul doğumlu olan Öztuna, 1969'da Adalet Partisi'nden  Konya Milletvekili seçilerek Meclis'e girdi.

TRT, Kültür Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığında çeşitli görevlerde  bulunan Öztuna, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet  Konservatuvarı'nda kurucu yönetim kurulu üyesi ve Türk Musikisi Korosu'nda kurucu  yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

1974-1980 arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi ansiklopedisi olan ve  Milli Eğitim Bakanlığınca yayınlanan Türk Ansiklopedisi'nin genel yayın müdürü  olarak 'K' harfinden 'T' harfine kadar olan ciltleri yayınladı.

Bazı kitap ve yazıları çeşitli dillere tercüme edilen Öztuna, dünyada ilk  defa olarak Türk Musikisi Tarihi kürsüsünü kurdu.