Kültür Sanat
08 Eyl 2021 09:34 Son Güncelleme: 08 Eyl 2021 09:41

Gazeteci-Yazar Atilla Akar’dan komploların tarihi…

Daha ziyade komplolar, entrikalar ve derin siyasi oluşumlar üzerine kitaplarıyla tanıdığımız Atilla Akar’dan aynı kulvarda bir tarihsel döküm kitabı daha…

Komploların Yüzyılı Yüzyılın Komploları / Emperyal Satrancın Entrika Hamleleri” başlığını taşıyan kitap geçtiğimiz yüzyılda yaşanmış en önemli komploların bir özetini ve analizini veriyor. Profil Kitap’tan çıkan 312 sayfalık kitapta 15 bölümde insanlığı en çok sarsan komplolar ele alınıyor.

Aynı zamanda tarihte komplocu organizasyonları ve komploları görmek istemeyen kafa yapısıyla da “hesaplaşma” amacı taşıyan kitap, komplo olgusunun “tarihsel temelleri” ni göstermek iddiasında. Akar’ın okura bir tavsiyesi de şu yönde: “Unutmayın: Komplosuz bir tarih ancak masallarda mümkündür

Kitabın aynı minvaldeki içeriğinde ise yer alan başlıklar şunlar: Emperyal komplonun inanç temelleri, Emperyal dönüşümün başlangıcı Maine komplosu, Lucitania komplosu, Fransa’da Cagoule komplosu, Reichstag yangını, 2. Dünya Savaşının gerekçesi Gleiwitz’in sahte cesetleri, Pearl Harbour, İran’da Musaddık’a darbe veya kod adı TP-AJAX, Küba’da Domuzlar Körfezi, Vietnam’da Tonkin Komplosu, İsrail’in ABD’ye komplosu GTR5/USSLİBERTY, Bir CIA-ITT Komplosu Şili, Komploların çapı değişiyor 11 Eylül, ABD’nin komplo okulu Fort Benning, ABD’nin komplolarla örülü kirli sicili.

Kitabın arka kapağında ise şunlar belirtiliyor:

 “Hiç şüphesiz tarih komplolardan ibaret değil. Ancak komplosuz bir tarih de mümkün değil. Bunun yanında tarihte komploların rolünü ve önemini görmezden gelenler de mevcut. Bu gibiler “komplo” kelimesine dahi dudak büküp burun kıvırırken tarihin gerçekleri onların cehaletlerini yüzlerine vuruyor.
 
Onlar komploları yok sayarak aslında tam da komplo organizatörlerinin arzuladıklarını yapıyorlar. Dahası bilerek veya bilmeyerek bu odakların örtbas çabalarına destek oluyorlar. Hâlen aynı kalıplaşmış sözleri sayıklamaya devam ediyorlar: “Komplo mu? Hadi canım o da ne!” Bu gibiler komplo olgusunu varsın yok saysınlar, tarihin “komplo çarkı” dönmeye devam ediyor. Bilhassa da “kırılma anları”nda!
 
İşte elinizdeki kitap, geçtiğimiz yüzyılın başından bugüne kadar cereyan etmiş önemli komploların birer dökümünü ve analizini sunuyor. Bilhassa tarihin kırılma anlarında geleceğe yön vermek için tertiplenen komplolar gerçek özellikleriyle su yüzüne çıkartılıyor…”

Unutmayın: Komplosuz bir tarih ancak masallarda mümkündür”