Gündem
06 Eki 2010 18:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:41

GAZETECİ KİMLİĞİYLE İLK DEVLET SANATÇISI OLAN NEDRET SELÇUKER ANILIYOR!

Gazeteci, spiker, radyo ve televizyon alanındaki ilk devlet sanatçısı Nedret Selçuker, törenle anılacak.

Gazeteci, spiker, radyo ve televizyon alanındaki ilk devlet sanatçısı Nedret Selçuker, Kartal'da düzenlenecek törenle anılacak.

Kartal Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Nedret Selçuker için 10 Ekim Pazar günü Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde bir anma programı düzenlenecek.

Anma programında, izleyicilere Selçuker'in kendi sesinden şiirleri dinletilecek, devlet sanatçılığı ve spikerlik yıllarının görüntüsünü içeren kısa film ve fotoğraflarından oluşan slayt gösterisi izletilecek. 'Türkçe Aşığı Nedret Selçuker' adlı söyleşinin yer alacağı, Selçuker'in sanatçı ve gazeteci dostlarının katılması beklenen anma programında, Metin Özlem ve Fatoş Çal'ın müzik dinletisi de sunulacak.

NEDRET SELÇUKER KİMDİ?

Nedret Selçuker, 1938 yılında Bursa'da doğdu. Üsküdar Paşakapısı Ortaokulu ve Cağaloğlu İstanbul Erkek Lisesini bitiren Selçuker, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Gazetecilik, ardından İstanbul Radyosu'nda spikerlik yapan Selçuker, duru Türkçesi ve okuduğu şiirlerle dinleyicilerin beğenisini topladı. Necdet Selçuker, dönemin Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol'un önerisi üzerine öğretmenlere diksiyon dersi de verdi.

Yunus Emre şiirlerini de seslendiren Selçuker, ekranların ve mikrofonların 'altın sesi' unvanıyla anılıyordu. Nedret Selçuker'e, Türk sanatına yaptığı değerli hizmet ve sanatçı kişiliği dolayısıyla, dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın teklifi ve dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayıyla 'Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı' unvanı verildi. Selçuker, radyo-TV alanında bu unvanı alan ilk isim oldu.

Selçuker, 2 yıl önce solunum yetmezliği dolayısıyla Kartal'da vefat etmişti.

ETİKETLER
#nedret selçuker