Gündem
08 Eyl 2012 16:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:07

GAZETECİ IŞIK YURTÇU HAYATINI KAYBETTİ!

Özgür Gündem gazetesinin eski sorumlu yazı işleri müdürlerinden olan gazeteci Işık Yurtçu hayatını kaybetti.

Türkiye basınının emektar isimlerinden biri olarak anılan Işık Yurtçu bir süredir Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi görüyordu. 67 yaşında vefat eden Işık Yurtçu’nun cenazesi 9 Eylül pazar günü öğle namazının ardından Ortaköy Dereboyu Camisinden alınarak Ayazağa Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Işık Yurtçu kimdir?

1945 yılında Adana’nın Pozantı ilçesinde doğdu. Gazeteci Çoban Yurtçu ve Kamuran Hanım’ın oğlu. Vefa Lisesi’nde ve AÜ Hukuk Fakültesinde eğitim yaptı. Gazetecilik mesleğine Ankara’da Yenigün gazetesinde muhabir olarak başladı. Ulus, Yeni Halkçı, Politika, Dünya, Demokrat ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. Kent haberleri ve yazıişleri yönetmenliği yaptı. Güneş gazetesi haber merkezi gece sorumlusu oldu. 12 Eylül 1980 döneminde Aydınlar Dilekçesi’ne imza attığı için yargılandı.

1992 yılında Özgür Gündem gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü oldu. 8 ay görev yaptığı gazetedeki yazıları sebebiyle hakkında 26 dava açıldı. Bu davalardan toplam 20 yıl hapis cezası aldı. 1996 yılında, merkezi New York’ta bulunan Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Basın Özgürlüğü ödülü’nü üç gazeteci ile birlikte aldı.

TGC’DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Işık Yurtçu’nun ölümüyle ilgili yayınladığı mesajda “Sürekli Basın Kartı Sahibi Değerli Meslektaşımız Işık Yurtçu’yu kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Işık Yurtçu’yu sevgi ve saygıyla anarken ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” dedi.