Gündem
16 Nis 2015 18:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:29

Gazeteci Barış İnce’ye Erdoğan'a hakaretten para cezası!

Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’a hakaretle yargılanan BirGün Yazı İşleri Müdürü'ne para cezası verildi.

BirGün gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce’nin, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a hakaret” suçlamasıyla yargılandığı dava bugün sonuçlandı.

Hakim Abdurrahman Orkun Dağ, İnce’yi Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125/1 maddesi uyarınca “bir kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmekten” suçlu buldu.

İnce’nin cezası “aleniyetle işlendiğinden” artırılırken, mahkeme “bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesini” de göz önünde bulundurarak ceza artırımına gittiğini açıkladı. Mahkeme ayrıca, İnce’de “pişmanlık görülmediğini” belirterek, ceza indirimine gitmedi.

Barış İnce bianet’e yaptığı açıklamada, yargılandığı 3 Mart’taki “Ceplerine duble yol yapmışlar başlıklı manşet haberiyle ilgili, “Böyle bir yolsuzluk olduğunu herkes biliyor, kimse reddetmiyor. Yolsuzluklar savcı ve polisler tayin edilerek kapatıldı, biz gazeteciler de yolsuzluğu yazdığımız için yargılanıyoruz. Bu davaların amacı, gazetecilerin haber yapmasının önüne geçmek. Bu başlık da bir siyasi eleştiri ve daha önemlisi somut olgulara dayanıyor” diye konuştu.

“Haber yapmak görevdir”

Bugünkü dördüncü duruşmada İnce’nin avukatı Ali Deniz Ceylan son savunmasını yaptı:

“Habere kaynak olan fezleke ile gazete haberinin içeriğinin çeşitli bölümlerde ve sayfalarda birebir aynı şekilde yer aldığı hususu açıktır. Zaten haberin yayınmanmasından önce de başka kaynaklarda fezleke yayınlandı ve kamuya açıldı. Ayrıca internetten yayınlanan bilgilerle gazetecilerin haber yapmasının suç oluşturmadığı yönünde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları da mevcut.”

Avukat Ceylan asıl haberin değil iddianamenin sorgulanması gerektiğini belirtti: “Zira temel değerlendirmelerde belki de basının 17 ve 25 Aralık soruşturmaları konusunda haber yapmasının engellenmeye çalışıldığı değerlendirmelidir.”

Avukat Tolgay Güvercin de AİHM’in basın ve ifade özgürlüğü konusundaki kararlarının altını çizdi ve İnce’nin beraatını talep etti: “Türkiye’de bu gibi olayları haber yapmak sadece hak değil zorunlu bir görevdir.”

“Pişmanlık” görmedi

Mahkeme savunmaların ardından kararı açıkladı:

“Sanık hakkında Recep Tayyip Erdoğan ve Necmettin Bilal Erdoğan’a yönelik eylemine uyan TCK 125/1-2 maddesi uyarınca suçun işlenme şekli, işlendiği yer, kullanılan sözler ve sanığın suç içindeki kimliği dikkate alınarak takdiren alt sınırdan uygulama ile 90 günlük para cezası ile cezalandırılmasına…

TCK 125/3-a maddesi uyarınca ve TCK 43. madde gözetilerek (bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda, ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır), verilen cezanın 365 günlük adli para cezası olarak belirlenmesine,

TCK 125/4 maddesi uyarınca cezada aleniyet unsuru oluştuğundan cezada 1/6 artırım ile 425 günlük adli para cezasına, bu cezada da ¼ oranında artırım ile 531 günlük adli para cezasına,

Sanığın kast durumunu gösterir ve pişmanlık bildirmeyen yazılı savunma kapsamı dikkate alınarak takdiren TCK 62 ve CMK 231 maddelerinin uygulanmasına (cezada indirime gidilmesine) yer olmadığına, toplam 10 bin 620 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına, Recep Tayyip Erdoğan ve Bilal Erdoğan’ın avukatlarının 1,500 TL’lik vekalet ücretinin de sanıktan tahsiline karar verildi.”

Savunması da dava konusu

İnce’nin, 21 Ekim 2014 tarihli duruşmada mahkemeye sunduğu savunma dilekçesine de hakaret davası açıldı.

İnce’nin “Savunmamdır” başlığıyla BirGün Gazetesi’nde de yayınlanan akrostiş savunmasında, dizelerdeki kelimelerin ilk harflerinden “Hırsız Tayyip” çıkıyordu. Bu savunma nedeniyle İnce hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçundan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası isteniyor. Duruşma 2 Haziran’da görülecek.