Gündem
19 Eyl 2016 16:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:32

Gazeteci Ayşe Düzkan ile Ragıp Duran'ın davaları yarın

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinde Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yapan gazetecilere açılan davalar başlıyor.

CNN Türk'te yer alan habere göre, Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma için 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği ile ilgili davalar başlıyor.

İlk olarak feminist gazeteci yazar Ayşe Düzkan ile Ragıp Duran “örgüt propagandası yapıldığı” iddiasıyla yarın Çağlayan Adliyesi'nde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacaklar. Gazetenin tutuklu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya da aynı davada yargılanacak.

DİSK'e bağlı Basın-İş'in Genel Başkanı gazeteci Faruk Eren 22 Eylül'de, Ertuğrul Mavioğlu 29 Eylül'de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. Celal Başlangıç, Fehim Işık, Yıldırım Türker, Ayşe Batumlu, İhsan Çaralan, Murat Çelikkan ve Beyza Üstün hakkında açılan davaların ilk duruşmaları ise Ekim ayında görülecek.

Kasım ayında da 4 nöbetçi genel yayın yönetmeninin duruşması var. Celaletin Can 1 Kasım’da, kısa bir süre cezaevinde tutulan TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yayıncı yazar Ahmet Nesin 8 Kasım’da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

DİSK'ten 48 gazeteci için çağrı

DİSK Basın İş, Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Düzkan ve tüm diğer gazeteciler için dayanışma çağrısında bulundu. Basın İş, yargılanma ya da soruşturma aşamasındaki 48 gazeteci ve aydınla dayanışma sergileyerek davaların takipçisi olmak için çağrı yaptı. Yarın saat 10.00'da Ayşe Düzkan için Çağlayan Adliyesi'nde basın açıklaması yapılacak.

100 gazeteci destek için yayın yönetmeni olmuştu

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde başlayan dayanışma kampanyasında 100 gazeteci, yazar, insan hakları savunucusu, sanatçı, gazete üzerindeki baskılara dikkat çekmek amacıyla bir günlük yayın yönetmenliği yapmıştı. Kampanya sırasında dayanışmacı yayın yönetmenleri Fincancı, Önderoğlu ve Nesin tutuklanınca, çok sayıda gazeteci yayın yönetmenliği için gazeteye başvuruda bulunmuştu.