Gündem
01 Oca 2017 09:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:19

Gazeteci Ahmet Şık'ın avukatı isyan etti: Görüşemedik!

Terör örgütlerinin propagandasını yaptığı iddiasıyla tutuklanan Cumhuriyet gazetesi muhabiri Ahmet Şık, Metris 1 No’lu Cezaevi’nde avukatlarıyla görüştürülmedi.

Avukatlara, 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında avukat - müvekkil görüşmelerini kayıt edecek tertibat bulunmaması gerekçe gösterildi. Ahmet Şık’ın avukatı Can Atalay şunları söyledi: “Büyük bir aksilik olmazsa Ahmet Şık’ın tutuklanmasına pazartesi günü itiraz edeceğiz. Bugün (dün) Ahmet’le görüşmek için cezaevine gittik. Kanun Hükmünde Kararname gerekçe gösterilerek ve Metris 1 No’lu Cezaevi’nde ilgili kayıt düzeni olmadığı gerekçesiyle, bütün ısrarlı çabalarımıza rağmen görüştürülmedik. Cezaevinde teknik bir hazırlık yapılmaması olacak iş değil.

HİÇBİR ZAMAN KAÇMADI DELİL DE KARARTMADI
Anayasa’nın 25 ve 26, Türk Ceza Kanunu’nun 26, Basın Kanunu’nun 12. maddesi ve CMK’nın 100’ncü maddesi çok açık. Twitter paylaşımlarının önemlice bir kısmıyla ilgili olarak zaten Kartal’da bir soruşturması sürüyor. 2014 - 2015’te yayımlanan haberlerle ilgili hangi gerekçeyle 2016’da soruşturma başlattıklarına ilişkin bir açıklama yok. Haberlerle ilgili soruşturma için 4 aylık bir zaman sınırlaması var. CMK 100’ün şartları da yok. Bu adam hiçbir zaman kaçmadı, hiçbir zaman delil karartacak bir durumda olmadı. Ayrıca DHKP/C propagandası gerekçesiyle tutuklanmış değil Ahmet Şık. Böyle bir şey yok. Öyle şeyler yazılmış. O haberle ilgili daha önce verilmiş takipsizlik kararı var.”

ÇATI İDDİANAMESİNDE KUMPAS MAĞDURU
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in 1 numaralı şüphelisi olduğu FETÖ/PDY terör örgütünün çatı iddianamesinde, Oda TV soruşturması kapsamında Ahmet Şık’ın tutuklanmasına yer verilmişti. İddianamede, “Tutuklamayı gerektirmeyen basit olaylar abartılarak darbe ve devlet düzenine karşı suç gibi gösterilmiş, kişi özgürlüğüne müdahale edilmiştir” deniliyor. İddianamede Ahmet Şık ve eşi Yonca Verdioğlu Şık’ın usulsüz olarak dinlenildiği belirtilmişti.

15 Temmuz’dan sonra dünyaya FETÖ’yü anlatmak için Cumhurbaşkanlığı’nın hazırladığı metinde de Şık’a yer verildi ve Şık’ın 2011’de Oda TV soruşturması kapasında tutuklanması ‘muhaliflerin susturulması’ olarak nitelendirildi.

ANAYASA KOMİSYONU’NDA GÜNDEME GELDİ
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan 29 Aralık’ta yapılan Anayasa Komisyonu’nda gazeteci Ahmet Şık’ın gözaltına alınmasını gündeme getirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Ahmet Şık’ın siyasi bir operasyonla gözaltına alındığı iddialarını reddederek, “Bir an önce, ümit ederim serbest bırakılır her neyse tutuklandığı, gözaltına alındığı husus. Ahmet Şık’ın bu çeteyle ilgili kitap yazdığı ve toplumu uyardığı doğrudur. Gazetecilik görevini yapan herkese karşı demokratik duruşa sahip olan herkesin saygısı vardır, bizim de saygımız var. Mesele gazetecilik midir, değil midir bunu açıklığa kavuşturacak olan muhakkak yargıdır, hukuktur, acele etmemekte fayda vardır” dedi.