Gündem
28 Şub 2014 09:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:58

Gazete manşetinden eşcinsel avı! Nasıl hedef oldular?

Eşcinselliğe ağır hapis cezası getiren yasanın yürürlüğe girmesinin hemen ardından, Uganda’da bir gazete listeyle ‘ünlü eşcinseller’i hedef gösterdi.

UGANDA’da eşcinselliğe ağır hapis cezalarının getirilmesinin hemen ardından, ülkedeki bir tabloid gazete ‘ülkenin en ünlü eşcinselleri’ listesi yayınladı. Red Pepper (Kırmızı Biber) isimli gazete, manşet haberinde, “İfşa oldular. İşte Uganda’nın en çok tanınan 200 eşcinseli” manşetiyle, eşcinsel oldukları iddia edilen 200 üst düzey görevlinin isimlerini fotoğraflarıyla beraber yayınladı.

‘ÇARE, İNTİHAR’
CNN’den Christiane Amanpour’a konuşan Ugandalı eşcinsel hakları aktivisti Pepe Julian Onziema ise, “Eşcinseller böyle bir ülkede yaşamaktansa kendilerini öldürmeyi tercih eder.
Daha yasa çıkmadan birçok eşcinsel intihar teşebbüsünde bulundu” diye konuştu.
Uganda’da bir gazetenin eşcinsel listesi yayınlaması ilk kez yaşanan bir durum değil. 2010 yılında da ülkede yayınlanan Rolling Stone isimli yerel bir gazete, ülkedeki 100 gey ve lezbiyeninin fotoğraflarını yayınlamış ve “Onları asın” diye yazmıştı. İnsan hakları gruplarının tepkisi üzerine Uganda Yüksek Mahkemesi ülkedeki medya kuruluşlarına bu tür listeler yayınlama yasağı getirmişti. Eşcinselliğin zaten yasak olduğu ülkede, 2009 yılında hazırlanan tasarı eşcinsellere idam cezası verilmesini öngörüyordu. Ancak uluslararası baskılar nedeniyle son hazırlanan tasarı; eşcinsel ilişki yaşayanlara 14 yıl, aynı hareketi tekrar edenlere ömür boyu hapis cezası verilmesini öngörüyor.

PAZARTESİ günü, eşcinsel ilişkiye müebbete kadar varan hapis cezaları getiren yasayı imzalayan Devlet Başkanı Yoveri Museveni de, Amerikan CNN televizyonunun canlı yayınında, eşcinseller için, “İğrençler. Bunlar nasıl insanlar? Ne yaptıklarını hiç bilmiyordum. Bana korkunç şeyler yaptıklarını söylediler. İğrenç. Anormal doğduklarına dair bir kanıt olsaydı görmezden gelmeye hazırdım” dedi.