Gündem
21 Ağu 2023 07:30 Son Güncelleme: 21 Ağu 2023 07:31

GATA ile ilgili olay ‘temel ameliyat malzemesi’ iddiası! Hastalar aramaya başladı…

Ankara GATA’ya yetiştirilen bir vatandaş “dikecek malzeme olmadığı” gerekçesiyle ameliyata alınamadı. İddialara göre hasta yakınları “ameliyat dikiş ipi” dahil malzemeleri kendi olanaklarıyla bulmaya çalıştı.

İş kazasında parmağı kopan bir vatandaş, Ankara GATA’ya yetiştirildi ancak "dikecek malzeme olmadığı" gerekçesiyle ameliyata alınamadı. Hasta yakınları "ameliyat dikiş ipi" dahil malzemeleri kendi olanaklarıyla bulmaya çalıştı. Daha sonra başka hastaneden getirilen malzemelerle müdahale edilebildi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; iş kazası yaşayan bir kişi, parmağı koptuğu için başkent Ankara’nın en köklü hastanelerinden biri olan Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne (GATA) başvurdu. Ancak hastane yetkilileri, "parmağı dikecek malzeme olmadığı" gerekçesiyle hastayı ameliyata alamadı.

Hasta yakınları, doktorlar tarafından verilen listedeki malzemeleri akşam saatlerine kadar bulamadı. Akşam saatlerinde ise malzemeler, başka bir hastaneden temin edildi. Askeri hastanelerin kapatılmasının ardından atıl duruma getirilen GATA, Türkiye’nin en kritik ameliyatlarının yapıldığı hastaneydi.

HASTA YAKINLARI MEDİKAL MALZEME SATICILARINI GEZDİ

Doktorlar tarafından istenen listede "ameliyat dikiş ipliği, yuvarlak uçlu daylon ya da ethilon marka sutur" gibi her ameliyathanede bulunması gereken temel malzemelerin yer alması dikkat çekti. Hasta, hastanede kopan parmağının dikilmesini beklerken hasta yakınları da medikal malzeme satıcısı dolaşarak malzeme aradı. Ancak hasta yakınları akşam saatlerine kadar malzemeyi bulamadı.

Akşam saatlerinde ise GATA, malzemeleri başka hastaneden bularak temin etti. Hasta akşam saatlerinde ancak bu şekilde ameliyata alınabildi.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR YAPAN DÜNYA ÇAPINDA KURUMDU

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, GATA’da dahi temel ameliyat malzemelerinin bulunmamasına tepki gösterdi. FETÖ’nün darbe girişiminin ardından askeri hastanelerin kapatıldığını anımsatan Uğur, GATA’nın askeri hastaneyken bilimsel alanda da dünya çapında araştırmalar yapan bir kurum olduğunun altını çizdi.

GATA’da 2016’dan önce savaş ve terör olaylarında vücut bütünlüğü bozulmuş hastalara alanında uzman, meslek hayatı boyunca bu tip vakalarla onlarca kez karşılaşmış hekimlerin müdahale ettiğine dikkat çeken Uğur, "Hekimler, bu tip ameliyatlar için gerekli bilgi birikimine, ekipmana ve donanıma sahiplerdi. Çatışma koşullarında çalışma deneyimleri olan travma cerrahisinde uzman ekipler bu hastanelerdeydi" diye konuştu.

Uğur, şöyle devam etti: "Sorun göz göre göre geldi. İktidar için yurttaşın sağlığından daha önemli ne olabilir? Sağlık sistemi sağlığı ticarileştirdi, parası olanın sağlık hizmeti alabildiği sistemden bir an önce kurtarılması gerekiyor."