CineRadar
12 Ara 2013 22:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:48

Gandalf yine hobbit gezdiriyor!

Bu hafta gerçekten ilginç bir vizyon takvimiyle karşı karşıyayız. Daha önce gösterime gireceği açıklanan Soğuk, Anormal Aktivite ve Dursun Çavuş adlı filmlerin gösterimi ertelendi.

Diğer filmler Hobbit’lerle gişede boy ölçüşmek istemeyince iki filmli bir vizyon haftasına merhaba dedik. Herkesin deniz tatilinde olduğu yazın en kurak haftalarında bile böyle bir şey yaşanmamıştı. Yani bu hafta çok fazla seçeneğimiz yok. Ya kolu kanadı kırılmış bir aşk öyküsüne ya da Gri Gandalf'la birlikte Hobbit gezdirmeye...

Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları

Peter Jackson’ın yönettiği ve Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage ile Benedict Cumberbatch’ın oynadığı Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları (The Hobbit: The Desolation Of Smaug), 13 Aralık 2013’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.

Grup, doğuya doğru ilerlemeye devam ederken Göl kasabasına, oradan da nihayet Yalnız Dağ’a giderler. Burası, tüm yaratıklar içinde en korkutucu olan, gruptakilerin cesaretlerinin boyutunu sınayacak bir yaratıkla, Ejderha Smaug’la yüzleşecekleri yerdir.



Murat Tolga Şen’in notu: Hobbit’lerin destansı yolculuğu devam ediyor. Meraklısının çok seveceği, merak etmeyenlerin de yüksek bütçenin getirisi olan görkemli özel efektlerle oyalanacağı türden bir film Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları... Tabi ortada Yüzüklerin Efendisi gibi kapsamlı bir metin olmayınca daha bir lunapark eğlencesine katılıyor gibi hissettiriyor bu filmi izlemek. Hollywood temalı parklardan birinde o gösteriden çıkıp buna girmek gibi. Yüzüklerin Efendisi’nden dolayı Peter Jackson’a sevgimiz sonsuz olsa da bu üçleme çok gerekli değildi. Hakkı tek film olan bir hikayeyi sırf yapımcılar keselerini doldursunlar diye bu şekilde izliyoruz. Tatminsizlik hissi giderek artıyor.

Bu İşte Bir Yalnızlık Var

Ketche’nin yönettiği ve Engin Altan Düzyatan, Özgü Namal, Emin Gürsoy ile Gaye Gürsel’in oynadığı Bu İşte Bir Yalnızlık Var, 13 Aralık 2013’de Tiglon Film dağıtımıyla Fida Film tarafından vizyona çıkarılıyor.

Eski müzisyen Mehmet, müzikten uzaklaşmış, boşanmış bir adamdır. Geçimini özel ders vererek sağlamaktadır. O’nu, haftada bir gün görüşebildiği 9 yaşındaki kızı Ezgi hayata bağlamaktadır. Mehmet, başka biriyle evlenen eski eşi Nazlı’yla kızı yüzünden hâlâ görüşmektedir. Mehmet karısıyla evliyken de ailece görüştükleri Ayşe’nin eşinden ayrılması üzerine ona şiddetli bir aşk duymaya başlar.



Murat Tolga Şen’in notu: Bu film gösterime girince içerdiği naif duygusallık sebebiyle eleştirilecektir ama bana iyi geldi. Şehir sert, insanlar kaba… Bazen böyle duygusal kaçışlara ihtiyacımız var. Engin Altan Düzyatan’ın eleştirilerden en çok nasiplenecek oyuncu olduğunu düşünüyorum ama hedef kitlesinin istediklerini verebilen, eli yüzü temiz kurgusuyla da gayet izlenebilen bir film çıkmış ortaya… Burak Göral bir kez daha başarılı bir senaryoya imza atmış, “aşk filmlerinin unutulmaz senaristi” olmaya namzet. Yönetmenliğe gelince; bence Ketche’nin rejisi çok başarılı. Bir gişe filmi olarak aşağılanacak ancak bir eksiği yok filmin, o da bizim eleştirmenlerin günahı olsun.

MURAT TOLGA ŞEN / murattolga@gmail.com