Gündem
26 Mar 2021 00:39 Son Güncelleme: 26 Mar 2021 00:42

Galatasaray'da İstanbul Sözleşmesi isyanı

Cumhurbaşkanı'nın kararıyla Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmasına ilişkin bir tepki de Galatasaray Kulübü üyelerinden geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yayınladığı kararname ile İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine yönelik tartışmalar spor camiasında da sürüyor. Konuya ilişkin üç büyüklerden sadece Fenerbahçe açıklama yaparken, Galatasaray ve Beşiktaş sessiz kalmıştı. Galatasaray yönetiminden İstanbul Sözleşmesi'nden feshedilmesine dair bir açıklama gelmemesi üzerine kulüp üyeleri konuya ilişkin bir bildiri paylaştı. Şu ana kadar metni yüzlerce üyenin imzaladı. İlanın bir gazetede ilan olarak yayımlanacağı da belirtildi. Ayrıca Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, bugün yaptığı açıklamada Fenerbahçe'nin "29 şampiyonluk" talebinin reddedilmesi için başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Galatasaray Spor Kulübü üyeleri tarafından imzalanan metin şöyle:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 12 Mart 2012 günü kabul edilmiş olan ve Türkiye'nin ardından 33 ülkenin imzacı olduğu, adını kulübümüzün kurulduğu, dünyanın göz bebeği İstanbul şehrinden alan Uluslararası İstanbul Sözleşmesi'nin 9 yıl 8 gün sonra ani bir karar sonucu iptal edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız.

Bu bağlamda, "Kızlarını okutmayan millet oğullarını manevi öksüzlüğe mahkum etmiş demektir; hüsranına ağlasın" diyerek, özgür, gelişmiş ve dogmalara hapsedilmemiş kız çocuklarının ve kadının toplumdaki açısından önemini belirten Tevfik Fikret'in kürsüsünü emanet almış bizler, 21. yüzyılda, kadına karşı şiddet, aile içi şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi kavramlarla mücadele eden her türlü fikrin yanında durmayı, gönül verdiğimiz renklere bir borç olarak bilmekte ve görmekteyiz.

"SEÇİLMİŞ YÖNETİCİLERİN SESSİZ KALMAYI TERCİH ETTİĞİ..."

Toplumu oluşturan her bir bireyin özgürce yaşama hakkı kutsaldır. Bilim ve teknolojinin, dünyanın sınırlarını aştığı bu dönemde, sadece belirli bir zümrenin veya kadınların değil, toplumsal cinsiyete dayalı yüzyıllardır süregelen rollerin çağa ayak uydurması ve toplum olarak her bir bireyin kucaklanması ve korunması ile, aile içi şiddet, kadına şiddet veya kadına toplum içerisinde cinsel ayrımcılık gibi çağ dışı uygulamaların ise sona ermesi gerekmektedir. Bu siyasi değil toplumsal bir meseledir ve bu şekilde ele alınması gerekmektedir.
Sporun her alanında kadın sporcularının başarıları ile göğsü kabaran Galatasaray Spor Kulübü'nün aşağıda imzası bulunan üyeleri olarak bizler, kulübümüzün seçilmiş yöneticilerinin sessiz kalmayı tercih ettiği şu durumda, gelecek yüzyıllarda çeşitli spor dallarında gerek kulübümüzün, gerek ise ülkemizin bayrağını dalgalandıracak kadınlarımızın, çocukken şiddet görmediği, aile içi şiddet nedir bilmediği, toplumda yerleşik dogmalar nedeniyle hayallerine ulaşmasının engellenmediği bir toplumsal bilince ulaşmak adına, ülkemizin uluslararası nitelikte bağlayıcılığı olan sözleşmelere taraf olması gerektiğine inandığımızı belirtiriz.

Saygılarımızla"

FENERBAHÇE BİLDİRİ YAYIMLAMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde Fenerbahçe Spor Kulübü, resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Kadınlar ve kız çocukları için toplumumuzu aynı noktada olmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verilirken, "Kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önlemeye yönelik önemli bir adım olan İstanbul Sözleşmesi’ni tüm toplumumuzun ortak menfaati için gözetmemiz gerektiğine inanıyoruz ve bu doğrultuda fesih kararının yeniden gözden geçirilmesini talep ve rica ediyoruz" denilmişti.

GALATASARAY'DAN FENERBAHÇE'Yİ KIZDIRACAK AÇIKLAMA

Ayrıca Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, GSTV'de açıklamalarda bulundu.

Cengiz, Galatasaray'ın Fenerbahçe'nin 28 şampiyonluk talebinin reddedilmesi için TFF'ya başvuruda bulunulduğunu söyledi.

Mustafa Cengiz'in açıklamalarından konuyla ilgili bölüm şöyle:

-Bu konuşturmayı yaptıran itici güç, beIN Sports’ta benim de katılma ihtimalim olan bir program olan beUnited’daki yorumcunun hüküm içeren sözlerinden kaynaklanmaktadır. beIN Sports’un en önemli kişilerinden biriyleydik. Onları uyardık. Bu ülkede demokratik haklar var. Sayın Nihat Özdemir’in yanındaki yorumcu zat, 28 şampiyonluk olduğunu söyledi ve ‘İnşallah olumlu değerlendirin bunu’ dedi. Hem savcı, hem yargıç, hem bilirkişi oldun. Ey yorumcu sen kimsin? Senin ortadaki rütben soru sormak. Bir de hüküm icra edip TFF başkanını zor duruma düşürmek değil! Sayın TFF başkanı o sıkışmayla öyle bir laf etti ki bizi ürküttü. Biz inceliyoruz dedi, inceledikten sonra bir yere vereceğiz dedi. Bildiklerimiz var. İrkildik. Anlatacağım.

"BAŞVURUDA BULUNDUK"

-Bu iflas etmiş tüccarın eski defterleri karıştırması anlamında bu hareketi ilk başta ciddiye almadık. Bu arada tebrik etmek gerek, amaç gündem değiştirmek. Yenildiği haftaydı. Bu hafta da yaptı. Hemen gündem değiştiriyor. Galatasaray’da bunlar yapılsa beni ipe çekerler, sokakta yürütmezler. Bizimkilerin gündemini hemen değiştiremezsiniz. Fenerbahçe camiasına en ufak laf etmem ama camialarla, yönetimler farklıdır. Bir yönetimin yaptığı ağır hatayı ben camiaya yüklemem. 28 şampiyonlukla ilgili şu anda başvuru yapmaları bilinçli. Çünkü o kadar kırılgan bir camia ki, üflesen uçuyor. Biz bu talebin reddedilmesi için TFF’ye başvurumuzu yaptık.

NE OLMUŞTU

Fenerbahçe 6 Mart'ta toplamda 28 şampiyonlukları olduğunu tescil ettirmek için TFF'ye başvuru yapıldığını açıklamıştı.

Fenerbahçe'den yapılan açıklama şu şekildeydi:

"Fenerbahçe Spor Kulübü olarak 1959 öncesi Türkiye şampiyonluklarımızın Süper Lig’e dahil edilerek bundan doğan manevi ve maddi taleplerimizin karşılanması için Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) resmi başvurumuzu yapmış bulunmaktayız.

Sadece Fenerbahçe’nin değil, 1959 öncesi şampiyonlukları bulunan birçok takımın hakkını savunma anlamına gelen bu başvurumuz kapsamında;

Türkiye Futbol Birinciliği’nde 1932-33, 1934-35 ve 1943-44 sezonlarında kazandığımız 3 şampiyonluk ve Milli Küme organizasyonunda 1936-37, 1939-40, 1942-43, 1944-45, 1945-46 ve 1949-50 sezonlarında kazandığımız 6 şampiyonluk olmak üzere toplam 9 şampiyonluğumuzun, halihazırda 19 olan Süper Lig şampiyonluk sayımıza dahil edilerek, toplam 28 şampiyonluğumuzun kabul edilmesini talep ediyoruz.

Başvurumuz, Türk futbolunun son 25 yılındaki garabetlerin, şampiyonluk ve yıldız sayılarında da kendini gösterdiği bu durumun düzeltilmesi için TFF’ye de bir imkan sunmuştur.

Cumhuriyetimizin tarihinden ayrılamayacak resmi Türk futbol tarihine sahip çıkma ve Cihat Arman, Fikret Kırcan, Lefter Küçükandonyadis, Hakkı Yeten, Süleyman Seba ve Gündüz Kılıç gibi adlarını buraya sığdıramayacağımız birçok Türk futbol efsanesinin haklarını ve emeklerini koruma anlamı taşıyan bu adımımızın, Türk futbol kamuoyunda da hak ettiği şekilde değerlendirileceğine inanıyoruz."