Gündem
19 Tem 2013 14:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:17

FUTBOLSEVERLERE MÜJDE; ŞİFRELİ YAYIN DÖNEMİ SONA Mİ ERİYOR?

Avrupa ve Dünya şampiyonalarındaki maçların yayın hakları konusunda önemli bir karar çıktı.

Avrupa Adalet Divanı'ndan Avrupa ve Dünya şampiyonalarındaki maçların yayın hakları konusunda önemli bir karar çıktı.

Avrupa Adalet Divanı, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ile Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin ( UEFA) önemli futbol karşılaşmalarını sadece şifreli televizyon kanallarında yayınlatma hakkı olmadığına hükmetti.

Belçika ile İngiltere bazı futbol karşılaşmalarının şifreli televizyon kanallarında yayınlanmasına izin vermemiş, bu gelişme üzerine FIFA ile UEFA da Adalet Divanı'na başvurmuştu. Mahkeme ise yaptığı değerlendirme sonrası verdiği kararda, 'şikayetlerin geri çevrildiğini' açıkladı.

Bu kararla birlikte konuyla ilgili yasal düzenleme olduğu gibi kalmaya devam edecek. Buna göre de AB ülkeleri 'yüksek toplumsal değer taşıdığını' düşündüğü spor karşılaşmalarıyla ilgili bir listeyi Komisyon'a sunabilecek. Böylece söz konusu etkinliğin yayın haklarına sınırlama getirilemeyecek.

Adalet Divanı karar gerekçesinde, 'hedefin, bireylerin bilgi alma özgürlüğünü korumak ve kamunun büyük spor karşılaşmalarına ilişkin televizyon kanalları üzerinden bilgilenmesini sağlamak olduğunu' belirtti. Mahkeme, yayın hakkının sadece şifreli televizyonlarda kalmasının ise bilgi alma özgürlüğünün kısıtlanması anlamına geleceğine hükmetti.

Peki, konu Avrupa Adalet Divanı'na nasıl taşındı?

Belçika, sadece Dünya Futbol Şampiyonası'nın final maçlarının yayın haklarını şifreli televizyon kanallarının elinden alınmasını talep ederken, İngiltere ise Avrupa Futbol Şampiyonası'nın final karşılaşmalarının da bu kapsama alınmasını istemişti. İlgili komisyon da Belçika ile İngiltere'nin sunduğu listeleri onaylamıştı. Mahkemenin kararında ise önemli futbol karşılaşmalarının toplumsal açıdan önem taşıyıp taşımadığına yanıt verildi.

Almanya'daki yasa

Büyük miktarlarda para söz konusu olduğu için karşılaşmaların şifreli televizyon kanalları kapsamı dışında tutulmasına karşı çıkan UEFA ve FIFA ise gerekçesinde mülkiyet haklarını, rekabet ve hizmet özgürlüğünü AB sınırları içinde geçerli kılmak istediğini ileri sürmüştü. Avrupa Adalet Divanı da bu hakların sınırlanmış olabileceğini kabul etmekle birlikte, kamunun yaygın bir biçimde bilgilenme özgürlüğünün daha ağır bastığına hükmetti.

Ancak mahkemenin verdiği karar, Dünya ya da Avrupa futbol şampiyonaları final maçlarının tümünün AB ülkeleri açısından yüksek değeri bulunduğu anlamına gelmiyor. Adalet Divanı, tek tek ülkelerin futbol takımlarının final maçlarında oynayıp oynamadığının kamu ilgisi ile alakalı olduğunu belirtiyor, onun için de her ülkenin ekstra liste çıkartması gerektiğine işaret ediyor. Eğer bir ülke, final maçlarının 'genel anlamda' toplumsal açıdan önemli olduğuna hükmederse, bu durumu Komisyon'a ayrıca gerekçelendirerek bildirmesi gerekiyor. Bu arada Olimpiyat Oyunları da artık şifreli televizyon kanallarında yayınlanma kapsamından çıkartılıyor.

Almanya'da yürürlükteki radyo yasalarına göre 'toplumsal açıdan önemli görülen etkinlikler'in şifreli kanallarda yayınlanmasına ancak aynı zamanda diğer televizyon kanalları üzerinden de ulaşılması şartı ile izin veriliyor. Örneğin Almanya'nın katılımıyla Dünya ve Avrupa Futbol şampiyonaları, açılış, yarı final ve final maçları ve Almanya'nın katılımının olduğu Avrupa Kupası maçları, ayrıca Olimpiyat Oyunları bunlar arasında sayılıyor.