Dünya
04 Şub 2023 15:57 Son Güncelleme: 04 Şub 2023 16:20

Futbol maçı izlemeye giden YouTuber katledildi! Türkiye detayı dikkat çekti

Ailesiyle sorunları olan Taiba Alali isimli kadın, 2017 yılında memleketi Irak’tan kaçarak Türkiye’ye geldi ve burada bir hayat kurdu. Suriyeli erkek arkadaşıyla evlenme planları yapmaya başlayan Alali, ülkesinin milli takımını desteklemek için maça gittiğinde bunun sonu olacağından habersizdi.

Irak’ta dünyaya gelen 22 yaşındaki Tiba Alali, 2015 yılından itibaren ailesi ile sorunlar yaşamaya başladı. Babası ve annesinden git gide uzaklaşan Alali, 2017 yılında onlarla Türkiye’ye gezintiye geldi.

Geri dönüş zamanı geldiğinde Irak’a gitmeyi reddeden Alali, o günden beri Türkiye’de tek başına yaşamaya başladı.

Günlük hayatını sosyal medya platformları üzerinden paylaşan ve bu şekilde pek çok takipçi kazanan Iraklı Alali’nin, Türkiye’de tanıştığı Suriyeli bir erkek arkadaşı da oldu ve onunla evlilik planları kurmaya başladı.

 

MİLLİ TAKIMI DESTEKLEMEK İÇİN DÖNDÜ

Alali, ocak ayında düzenlenen Körfez Ulusları Kupası’nda ülkesinin takımını desteklemek için Irak’a gitme kararı aldı. Bu kararın onun hayatını değiştireceğinden henüz haberi yoktu.

Kızlarının ülkeye döneceğini duyan ailesi, hazırlıklar yapmaya başladı. Alali’nin arası onlarla iyi değildi ancak uzun süre sonra kendisini görecekleri için mutlu olacaklarını düşündü.

 

TÜM AİLESİ KARŞISINA ÇIKTI

Başkent Bağdat’ta bir arkadaşının evinde annesi ile görüşmeyi kabul eden Alali, tüm ailesi oraya gelince başta tedirgin olsa da bunun normal olduğunu düşünmeye başladı. Ancak kısa süre içerisinde aile üyeleriyle Alali arasında tartışmalar yaşanmaya başladı.

Alali’nin babası, kızının Türkiye’ye yalnız yaşamaya başlama kararından kesinlikle memnun değildi. Tartışma kısa süre içinde kavgaya dönüştü ve babası, Alali’yi ilaçla uyutarak onu kaçırdı. Alali’yi kendi evine götüren aile üyeleri burada kavgaya devam etti.

 

CEZA ALMAYABİLİR

31 Ocak günü odasına uyumaya giden Alali’nin peşinden babası da onu takip etti. Kızının uyuduğundan emin olduktan sonra harekete geçen baba, uykusunda kızını boğarak öldürdü.

Kızının cansız bedeninin başında biraz bekledikten sonra polise giderek suçunu itiraf edip teslim olan baba, bunu ‘utancını temizlemek için’ yaptığını söyledi.

 

Polis, Alali’nin babasını cinayetten içerde tutuyor ancak bu sadece şimdilik. Irak ceza yasasına göre, işlenen cinayet bir ‘namus cinayeti’ ise hapis cezası bile almadan bundan kurtulabilecek.

Kan donduran olayla ilgili açıklamalarda bulunan Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Saad Maan, 22 yaşındaki Tiba Alali’nin babası tarafından öldürüldüğünü duyurarak, polisin uzun süredir genç kız ile ailesi arasındaki sorunların çözülmesi için uğraştığını söyledi.

CİNAYETE DE YASAYA DA TEPKİ

Alali’nin ölümü için adalet arayan Iraklılar, sosyal medyada büyük bir protesto başlattı. Pazar günü için Bağdat'ta protestolar çağrısında bulunuldu.

Eski bir siyasetçi olan Ala Talabani, sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:

Toplumlarımızdaki kadınlar, şu anda aile içi şiddet suçlarının boyutuyla orantılı olmayan yasal caydırıcılar ve hükümet önlemlerinin olmaması nedeniyle geri kalmış geleneklerin rehinesi durumda.

 

Uluslararası Af Örgütü de korkunç cinayeti kınayarak, “Irak ceza kanunu saldırı ve hatta cinayet gibi şiddet içeren eylemleri içeren sözde 'namus suçları'na hala hoşgörülü davranıyor” dedi.

Tepki çeken yasayla ilgili Mart 2021 İçişleri Bakanlığı raporunda şu ifadeler kullanılmış:

"Irak Ceza Kanunu'nun 409. Maddesi, aile üyelerine karşı işlenen şiddet suçlarının hafifletilmesi için 'namus'a izin veriyor ve Yasa, provokasyon veya sanığın 'onurlu sebepleri’ varsa 'namus cinayetleri' için hafif cezalara izin veriyor. Yasa, 'onurlu sebeplerin' ne olduğu konusunda rehberlik sağlamıyor ve bu nedenle geniş yoruma yer bırakıyor”